Elin Öberg Mårtenzon, VD Tengai, pratade om bias vid digitala anställningsintervjuer.

Lästid: 2 minuter

Bias i digitala anställningsintervjuer

Så påverkas vi av bias medvetet och omedvetet

Det tar bara ett par sekunder att skapa oss ett intryck av människor, visste du det? Lägger vi till någon minut fattar vi ofta ett beslut om personen. Vilket är oroväckande, eftersom våra fördomar även följer med in i videointervjun. Det menar Elin Öberg Mårtenzon, VD på Tengai, som lyfte upp ämnet bias under Unbiased Day 2021.

Rekryteringsbranschen (och många andra) lever i en tid av förändring. Bland annat har sättet vi genomför anställningsintervjuer idag förändrats markant. Personliga intervjuer har tagit ny form och flyttat in i det digitala rummet med Teams, Zoom och andra mobila lösningar. Det går fort och här har pandemin varit den utlösande faktorn.

Men den digitala utvecklingen har också skapat en hel del utmaningar för rekryterare och chefer, i synnerhet eftersom vi omedvetet tar med oss fördomar och bias in i digitala intervjusammanhang. Där får både medvetna och omedvetna fördomar fotfäste i rekryteringsprocessen. Något vi behöver ha med oss och vara vaksamma över, enligt Elin Öberg Mårtenzon, expert på digital intervjuteknik.

Bias i det virtuella rummet

Så vad händer med våra fördomar när vi flyttar in i det virtuella rummet? Allt som fanns i den fysiska intervjun följer med, förklarar Elin. Men som om inte det var nog har även ytterligare problematik hängt med in i det nya formatet. Bland annat bedöms du på din tekniska nivå, som om anslutningen är okej. Men också din hemmiljö, eventuella distraktioner, kroppsspråk och ögonkontakt. Något som ligger långt ifrån den sökandes arbetsprestation framåt.

Elin lyfter tre former av videointervjuer i sin inspirationsföreläsning:

  • Envägsintervjuer – där du spelar in dig själv i en videoapp utifrån utvalda frågor
  • Tvåvägsintervjuer – som blivit mer populära under pandemin, nu när fysiska träffar ställts in. Här förekommer en interkation mellan kandidat och rekryterare via till exempel Zoom eller Teams
  • Digitala automatiserade tvåvägsintervjuer – där den som intervjuas interagerar med en objektiv robot, för att slippa bli bedömd utifrån mäskliga fördomar

Vill du höra mer från Elin och bias i digitala anställningsintervjuer? Spana in klippet nedan!

Om Elin Öberg Mårtenzon:

Elin Öberg Mårtenzon har arbetat inom rekryteringsbranschen i 17 år. Idag är hon VD för företaget Tengai AB, världens första sociala intervjurobot för rekrytering. Innan dess var hon innovationschef på TNG, där hon bland annat ledde utvecklingsarbetet där idén om Tengai föddes.

Rekommenderat för dig