Ada Digital listar 5 vanliga misstag under en jobbintervju.

Lästid: 3 minuter

5 vanliga teknikmissar under en jobbintervju

Så undviker du vanliga misstag på en jobbintervju

I dag sker nästintill alla anställningsintervjuer hos oss på Ada Digital digitalt. Enkelt och flexibelt. Men det finns en viktig faktor som har en tendens att störa samtalet, nämligen tekniken. Har du koll på de vanligaste misstagen under en digital jobbintervju?

Många gånger sker den allra första kontakten mellan oss på Ada Digital och kandidater via ett meddelande på Linkedin. Vi scannar helt enkelt av marknaden och söker upp yrkesverksamma specialister inom det området som den aktuella lediga tjänsten finns inom. Mycket på grund av att trycket på arbetsmarknaden inom Tech och digital utveckling är så pass stort med få aktiva jobbsökare. 
Efter inledande kontakt är nästa steg en digital intervju eller kandidatmöte som vi hellre kallar det. Oftast via Zoom eller Teams.

Inför intervjun finns några viktiga tips att lyfta. För precis som inför ett fysiskt möte är förberedelser a och o. Även om det är arbetsgivaren eller rekryteraren som tagit kontakt först och visat intresse för din kompetens och potential.

Ett hett tips är också att här vara proaktiv och se över så att tekniken funkar inför intervjun. För det är faktiskt här många tabbar sker idag. 

5 vanliga misstag under en digital jobbintervju 

1. Du har dålig uppkoppling
Vid en digital intervju är tekniken och framförallt uppkopplingen viktig. Du vill helst undvika fördröjningar eller att ljudet kommer och går när du ska lyfta fram dina styrkor och kompetenser. Tänk därför på att säkerställa att du har bra uppkoppling med bra ljud och bild inför mötet.

2. Du väljer fel plats 
Att sitta på ett trevligt fik kan vid första tanke kännas som en bra idé. Men nej. Likadant att välja ett rum på hemmaplan där du inte får vara ifred. Välj en plats och tid där du kan vara helt ostörd.

3. Din bakgrund är rörig
Tänk på att det som syns i din bakgrund även syns för den som intervjuar dig. Försök sitta med en relativt neutral bakgrund alternativt använda en bakgrundsbild.

4. Du är ofokuserad
Stäng ner flikar, mejlkorg och sociala medier på din skärm under intervjun. Det vill säga allt som kan göra dig ofokuserad. Vid en digital intervju syns endast ditt ansikte och därför är det extra viktigt att vara tydlig och engagerad när du pratar. Öva gärna innan.

5. Du syns inte i bild
Sker intervjun via mobilen? Testa i förväg att koppla upp dig på ett videosamtal för att se hur du ska hålla telefonen för att synas bra i bild. Många håller nämligen mobilen fel och visar endast ögonen eller pannan.  Testa dig fram för bästa resultat.

Fler smarta tips inför en digital jobbintervju 

  • Tänk igenom vad du som digital specialist söker hos en potentiellt ny arbetsgivare och var noga med att lyfta fram det tydligt till den som intervjuar dig. Inom Tech och digital utveckling är det inte ovanligt att du erbjuds en annan, i många fall bättre roll, om du är tydlig med dina egna förväntningar och mål.
  • Be inledningsvis om en kort beskrivning av företaget  och upplägget av intervjun om inte rekryteraren själv tar initiativet. Det annars så naturliga kallpratet som uppstår när två personer träffas för första gången blir inte lika naturligt digitalt. En bra genomgång ger er bättre förutsättningar för en lyckad jobbintervju.
  • Tänk över din klädsel. Även om ni inte ses ansikte mot ansikte så skippa mjukiskläderna. Klä dig som att ni skulle ses på riktigt.
  • Viktigt! Om du mot förmodan blir sen in i det digitala mötet eller rent av får förhinder. Glöm inte att meddela personen du ska träffa digitalt i god tid.


    Lycka till på intervjun! Missa heller inte att kika in bland våra lediga jobb! Vi har alltid många spännande lediga tjänster inom en rad branscher.

    Alla lediga jobb just nu!

Rekommenderat för dig