Månadens Ada är Linnéa Wilhelmsson, Software Engineer på ToFindOut.

Lästid: 5 minuter

Månadens Ada: Linnéa bytte HR mot IT

Uppmanar fler tjejer att våga satsa

2021: Konsultchef. 2022: Software Engineer tillika Månadens Ada.
På bara ett år har Linnéa Wilhelmsson gjort en helomvändning i karriären.
Hon tillhör numera en ny generation av tjejer som tar steget in i den heta IT-branschen.
En resa hon tycker fler borde våga testa.

Vi möter Linnéa Wilhelmsson i ToFindOuts ljusa lokaler i centrala Stockholm. Ett företag som specialiserar sig på bakgrundskontroller vid rekryteringar och som sedan några månader tillbaka är Linnéas nya arbetsgivare.

Stämningen är god. Det skojas och skrattas och i köket står champagneglasen och små söta cupcakes kvar efter firandet av ett gott resultat.

– Jag trivs verkligen jättebra. Det är så fantastiskt att ett företag, i mitt fall ToFindOut, vågar satsa på helt nyexaminerade personer. Jag har blivit otroligt väl mottagen vilket har gjort mitt jobb- och branschbyte till en spännande och rolig upplevelse. Jag kunde nog inte tänka mig en bättre start än denna på min nya karriär, konstaterar Linnéa när vi går en rundtur i lokalerna.

Fick chans att lära sig TNGs rekryteringssystem

Endast ett drygt år har gått sedan Linnéa bestämde sig för att satsa fullt ut på sitt nya intresse för systemutveckling och programmering. Då hade hon under några år jobbat med rekrytering på Ada Digitals moderbolag TNG. Först som kandidatansvarig, sedan som konsultchef.

Det var på TNG som Linnéa för första gången kom i kontakt med IT-sfären. Egentligen av en ren tillfällighet. När organisationen sökte en person som ville ta på sig extra ansvar för det interna rekryteringssystemet Zerolime.
Linnéa blev nyfiken, visade intresse och fick uppdraget.

Rollen som operativ systemansvarig handlade mycket om intern support och om att ta hand om enklare buggar. Samtidigt ingick det att varje vecka beställa förbättringar för att göra systemet enklare och bättre för användarna. I det här fallet rekryterarna.

– Här fick jag själv agera användare och specificera vad jag och kollegorna ville förbättra till utvecklarna. Vad är effektivt? Vad är genomförbart? Jag tyckte det var jättespännande att grotta ner mig för att förstå hur systemen hänger ihop och varför de ser ut som de gör. Det var här någonstans det började klia i fingrarna. Så stor eloge till TNG som gav mig chansen.

Foto: Marko Petrovic

Foto: Marko Petrovic

Från jobb till intresse

När Linnéa sedan bytte tjänst för att börja jobba med TNGs konsultverksamhet uppstod en ny öppning att bli systemansvarig. Denna gång för konsulternas personal- och faktureringssystem med fokus på upplärning av ny personal och administration i systemet. Något hon självklart nappade på.

Under den här tiden börjar hennes nya intresse också göra sig gällande på fritiden. Linnéa kommer på sig själv med att googla tutorials och annan information kring kodning, HTML och CSS på kvällarna. Hon inspireras även av nätverk såsom Tjejer kodar och satsningen Java4women, ett utbildningsprojekt som dåvarande TNG IT Digital stod bakom.

Även i rekryteringsuppdragen börjar IT-preferenser dyka upp. Linnéa märker att allt fler arbetsgivare, även inom hennes egen bransch, börjar efterfråga tekniskt kunnande i sina kravprofiler.

– Jag kände att jag ville lära mig mer och la mycket egen tid på det under den här tiden, berättar hon.

Digital halvårsutbildning lockade

Vintern 2020 börjar Linnéa leka med tanken om att börja studera igen och kollar upp olika utbildningar. Allt från högskoleutbildningar till yrkeshögskolor till kortare kurser. Påhejad av sambo och kompisar i branschen gör hon slag i saken och skickar hon in ansökningar.

En digital halvårsutbildning på deltid med inriktning på Frontend Development väcker extra stort intresse. Utbildare är den privata aktören Technigo.

– Upplägget var bra och den hade gott rykte. Jag sökte upp gamla kursdeltagare på LinkedIn för att höra mig för så mycket som möjligt och fick en väldigt bra känsla.

Utbildningen krävde ingen tidigare erfarenhet av programmering. Däremot bestod ansökan i att bygga en egen enkel webbsida med hjälp av videos som Technigo tillhandahöll.

Linnéas första försök fick avslag. Men genom ansökan nummer två kom hon in.

Jobbade och pluggade samtidigt

Linnea Wilhelmsson, Månadens Ada, satsar på en karriär i IT-branschenUnder hösten 2021 varvar sedan Linnéa jobb på 40 % med studierna.

Det var full fart i 22 veckor, säger hon med ett leende.

Varje vecka fick klassen, som bestod av ett 70-tal personer, ett nytt projekt att jobba med.

Stort fokus låg på teamwork. Deltagarna var dels indelade i större grupper om 8–10 personer. Därtill genomfördes många arbetsuppgifter i mindre konstellationer. Mycket handlade om att dema projekt och visa övriga i klassen vad man gjort – och inte minst ta hjälp av varandra. Något som Linnéa tyckte fungerade väldigt bra trots att utbildningen var helt digital och alla satt utspridda både i Sverige och faktiskt världen.

Hon uppskattade också den stora mixen av deltagare som gick utbildningen. Vissa hade IT-kompetens sedan tidigare medan andra hade jobbat inom helt andra branscher såsom restaurang, energi, miljö och kultur. Åldrarna i gruppen varierade också, från 20 år och upp till 50-årsåldern. Och den största delen var kvinnor.

Fick jobb halvvägs in i utbildningen

Redan halvvägs in i utbildningen fick Linnéa kontakt med ToFindOut, ett systerbolag till TNG. Och precis som flera andra i klassen hade hon ett påskrivet anställningsavtal klart när kursen avslutades i början av 2022.

Idag titulerar hon sig som Software Engineer. En tjänst där hon i ett team om tre jobbar fullstack, både front- och backend för att utveckla systemet som gör bakgrundskontroller av jobbsökare vid rekryteringar.

Utvecklingsmöjligheterna är stora och jobbet handlar långt ifrån bara om att sitta och ”råkoda” hela dagarna som många kanske tror.

Nej, det handlar om så mycket mer än så. Vi planerar, gör roadmaps, fixar buggar, sätter upp databasstruktur och funktionalitet vid nya projekt och läser in oss på nya områden. Arbetsuppgifterna är som helhet mycket bredare än vad jag kunnat tänka mig, berättar hon.

”Fler kvinnor behövs i branschen”

Linnéa är mycket nöjd med sitt val och uppmanar fler tjejer att våga kasta sig ut och testa branschen.

Det behövs fler kvinnor i branschen och du kommer vara attraktiv på arbetsmarknaden, särskilt som kvinna. Jag har investerat mycket tid i det här och för mig var det 100 % värt det. Jag kommer definitivt att jag kommer jobba med utveckling även om fem år.

Linnéa bästa tips till tjejer som är nyfikna på en karriär inom systemutveckling och programmering

  • Gå gratiskurser på nätet.
  • Kolla in tutorials på Youtube.
  • Sök komvuxutbildningar om du saknar vissa kurser från gymnasiet. En del utbildningar kräver det.
  • Gå med i grupper på Facebook, till exempel Kodtjejer och Tjejer kodar.
  • Ta kontakt med personer på LinkedIn som jobbat i branschen ett tag och ställ frågor.
  • Testa dig fram och samla en portfolio med projekt du jobbat med.
  • Många företag har också betalkurser med 3-5 dagars codingchallenges till exempel.

Hoppas du blir lika inspirerad som vi på Ada Digital av Linnéas spännande – och minst sagt snabba – resa in i IT-branschen. Du kanske rent av är i samma situation själv? Eller känner någon som idag jobbar inom IT och Tech och som har intressanta erfarenheter att dela med sig av? Tveka inte att kontakta oss och berätta mer! Vi vill gärna lyfta fram fler moderna Ador framöver.

Kontakta Ada Digital!

Om Månadens Ada
Ada Lovelace

Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.

Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.

Rekommenderat för dig