Månadens Ada: Yukihiro Matsumoto – programmeraren som uppfann Ruby

Lästid: 3 minuter

Månadens Ada: Yukihiro Matsumoto

Programmeraren som uppfann Ruby

Kanske har du någon gång stött på akronymen MINASWAN. Inte? Den står för ”Matz is nice and so we are nice”. Och syftar på mannen bakom Ruby – ett av de mest populära programmeringsspråken bland tech-startups. Men historien börjar redan på 80-talet, med en 17-åring och ett anteckningsblock. Möt månadens Ada och inspirationskälla för oss på Ada Digital – Yukihiro ”Matz” Matsumoto!

Yukihiro Matsumoto, även kallad Matz, föddes i Japan den 14 april 1965. Inte mycket är känt om hans barndom. Men vi vet att han som tonåring började fila på sitt första programmeringsspråk i ett anteckningsblock.

Som självlärd programmerare blev han inspirerad av andra tidiga programmeringsspråk. Och även om världen aldrig fick se hans första språk, sägs Ruby ha flera gemensamma karaktärsdrag med dessa första anteckningar.

Anteckningsblocket är sedan länge försvunnet, men där och då på 80-talet var intresset för programmering väckt. Ett intresse som ledde vidare till universitetsstudier i datavetenskap och att han sökte upp forskningsavdelningar som arbetade med programmeringsspråk för att lära sig mer.

1990 tog Matz examen från University of Tsukuba, en liten stad strax nordost om Tokyo, känd som ett centrum för forskning och teknisk utveckling. Här finns bland annat en partikelaccelerator och under flera decennier på 1900-talet spenderade Japan nästan hälften av sin offentliga forsknings- och utvecklingsbudget i Tsukuba.

Så kanske var det ingen tillfällighet att Matz, bara tre år efter examen, påbörjade sitt arbete med Ruby.

Vision: Göra programmerare lyckliga

ruby-programmeringssprak-yukihiro-matsumotoRedan från start skrev han Ruby utifrån ett par grundläggande parametrar. Det skulle vara ett objekt-orienterat språk och lätt att använda. Eller som Matz själv senare har uttryckt det: han ville göra sig själv och andra programmerare lyckligare.

För Matz var det nämligen viktigt att språket var enkelt att förstå för både vana och ovana programmerare. Han ska en gång lite filosofiskt ha sagt att ”Ruby ser enkelt ut, men är väldigt komplext på insidan, precis som en människokropp.”

Matz hämtade inspiration från Googles funktion ”Menar du:”, som snabbt föreslår ändringar om något tycks ha blivit fel. Han gillade tanken på en meningsfull konversation som ledde till lösningar, snarare än känslan av att hans dator skrek åt honom.

I think a programming language should have a philosophy of helping our thinking, and so Ruby’s focus is on productivity and the joy of programming.

– Yukihiro Matsumoto

Och just inställningen att det är viktigt att Ruby är hjälpsamt och trevligt likt Matz själv, har blivit något av ett motto för aktiva Ruby-anhängare som myntat akronymen MINASWAN (”Matz is nice and so we are nice”).

Därför är det kanske föga förvånande att Matz också är känd som en av open source-evangelisterna i Japan. För honom var det en självklarhet att släppa Ruby för allmänheten, så att fler skulle kunna ta del av vad han själv uppskattade.

Dessutom – användarvänligt eller inte – så är det en fin detalj att nya releaser för Ruby årligen släpps på juldagen. Som en liten julgåva till alla Ruby-fantaster där ute.

Bli en Ada du med – Sök jobb idag!

Älskat av startups

Flera giganter och startups från Silicon Valley är byggda på Ruby, inklusive Airbnb, Twitch, GitHub och Twitter. Och programmeringsspråket är älskat av utvecklare runt om i världen. Dels har Ruby enligt många en enkel och elegant syntax som gör att en utvecklare kan ”göra mer med mindre kod”. Dels ett ramverk, Ruby on Rails, som gör att det tar mindre tid att få igång en webbapplikation än i andra ramar. Och kanske är det där förklaringen ligger till att startups inom tech är så förtjusta i språket.

Klart är dock att Matz decennielånga sidoprojekt är genomtänkt.

Language is kind of a scaffolding of the mind, a way of structuring your thinking. It’s same to human languages, like Russian, Japanese and English. Programming languages such as Ruby, Python, JavaScript, and so on, help to develop the mind, to allow you to turn ideas into something tangible and useful. That’s the primary purpose of a programming language.

– Yukihiro Matsumoto

2012 fick Yukihiro Matsumoto motta utmärkelsen Award for the Advancement of Free Software 2011 från the Free Software Foundation (FSF). Han har även släppt två böcker om Ruby.

På Ada Digital vill vi öppna upp branschen för talanger med hög potential. Människor som är modiga och nyfikna, men samtidigt ödmjuka och verklighetsanpassade. Precis som Yukihiro ”Matz” Matsumoto. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig rekrytera morgondagens digitala talanger, specialister och ledare? ”Ador”, som vi kallar dem. Hör av dig, så berättar vi mer!

Kontakta Ada Digital

Om Månadens Ada
Ada LovelaceVi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.

Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.

Foto Yukihiro Matsumoto: Wikimedia Commons

Rekommenderat för dig