Ada Digital lanserar ny rapport med fokus på IT-kandidaternas krav 2022.

Lästid: 3 minuter

Ny rapport från Ada Digital!

Lön, remote work och mångfald inom IT

Vad krävs för att en IT-specialist ska byta jobb 2022? Svaret får du i en ny rapport signerad Ada Digital. Här summeras unik data – helt utifrån IT-kandidaternas perspektiv. Med fokus på allt från lön och remote work till förmåner och mångfald.

Den nya rapporten, som går under namnet Re:think Re:do, bjuder på en 40-sidig djupdykning i branschen. Allt baserat på en anonym enkät som genomfördes hösten 2021 med över 400 yrkesverksamma IT-specialister.

Undersökningen fokuserar inte bara på förväntningar kring lön, villkor, remote work och mångfald. Specialisterna tycker också till om rekryteringsprocessen i stort. Till exempel vilka kontaktvägar som är mest uppskattade när det kommer till jobberbjudande och vilka buzzwords som känns mest uttjatade i platsannonser.

Rapport från Ada Digital = guldgruva

Sara Scheef, VD Ada Digital.

Sara Scheef, VD Ada Digital.

Resultatet är en guldgruva för arbetsgivare som vill ligga i framkant vad gäller att attrahera digitala talanger.

Genom att använda den unika datan kan företag nämligen skräddarsy ett jobberbjudande som sticker ut ur mängden. Inte minst eftersom statistiken kan brytas ner både på erfarenhetsnivå (junior, mid-levels, senior) och yrkesgrupper (Tech, Data och analys, Digital commerce och IT-säkerhet).

Min förhoppning är att rapporten ska inspirera chefer och HR-specialister att våga tänka nytt och utmana marknaden och sig själva för att inte riskera att stå utan i många fall avgörande IT-kompetens i organisationen, säger Sara Scheef, VD Ada Digital.

Bra ledarskap toppar önskelistan

Så, vilka faktorer är avgörande när en IT-specialist söker jobb 2022?

I topp hamnar en bra chef och möjlighet att lära sig nya saker. Det svarar 75 % av de tillfrågade. Först därefter hamnar lön och förmåner, 71 %.

Rapporten visar också att arbetsgivare som inte erbjuder möjlighet till remote work får det tufft att rekrytera framöver. Hela 97 % av IT-specialisterna uppger nämligen att de vill fortsätta jobba hemifrån i någon form efter pandemin. De flesta, 51 %, vill jobba i huvudsak remote men komma in till kontoret enstaka dagar ibland. Endast 3 % vill jobba heltid på kontoret.

Skilda löneförväntningar i Ada Digitals rapport

Lönen spelar så klart också roll. Men förväntningarna skiljer sig, både utifrån erfarenhetsnivå och yrkesgrupper. Medan en junior generellt kan nöja sig med en på lön mellan 35 000 och 40 000 kronor kan en senior inom IT-säkerhet förvänta sig en lön på över 70 000 kronor.

Så mycket får du betala för IT-specialister

Mångfald i teamet är också viktigt för IT-specialisterna. En majoritet av de tillfrågade vill att kollegorna ska representeras av fler än ett kön (64 %). Många ser också ett värde med olika etniciteter, nationaliteter och modersmål på arbetsplatsen (43 %).

Kontakt via mejl är populärast

Och när det kommer till rekryteringsprocessen? Jo, kontakt från rekryterare i den privata sfären undanbedes vänligt men bestämt. Välj istället mejl eller LinkedIn för att promota ett jobb eller framföra ett jobberbjudande till en potentiell IT-kandidat.

När det kommer till platsannonsen är det också smart att tänka till kring ordvalen och försöka undvika uttjatade buzzwords och floskler. Uttrycket ”Vi har högt i tak” får sämst betyg in undersökningen, tätt följt av ”Du får vara med på en digital resa” och ”Vi befinner oss i en digital transformation”.

Fler highlights från Ada Digitals rapport:

  • 73 % anser att extra semesterdagar kompenserar en lägre lön.
  • 39 % vill fördjupa sig inom sitt nuvarande område.
  • 70 % tycker att olika åldrar i teamet är den viktigaste framgångsfaktorn för att ta fram morgondagens digitala produkter.
  • 70 % kollar upp företagets sociala medier när de researchar en potentiell arbetsgivare.

Nyfiken på att läsa mer? Ladda ner rapporten i sin helhet kostnadsfritt via länken nedan.
Och är du i behov av hjälp att rekrytera eller hyra in personal inom Tech och digital utveckling? Tveka inte att höra av dig till oss på Ada Digital. Vi är specialiserade på innovativa rekryterings- och bemanningslösningar i branschen och jobbar agilt för att hitta den bästa kandidaten för just din organisation. 

Ladda ner rapporten!

Rekommenderat för dig