Rekrytera en back end-utvecklare när du behöver någon som förstår sig på serversidan av din webbplats eller applikations ”hjärna”. Ja, allt komplext som sker bakom kulisserna och back end i er digitala produkt. Vi på Ada Digital guidar och hjälper dig med nästa rekrytering.

Vad gör en back end-utvecklare?

En utvecklare inom back end kodar den bakomliggande lösningen i en mjukvara eller webbsida. Alltså det som inte syns utåt för användaren men som är logiken och funktionaliteten bakom en webbplats eller applikation. Som programmerare här jobbar du med kod som ger kommandon eller anrop till den eller de servrar som lagrar datan. T ex via API:er. Eller via integrationer till andra system.

Med andra ord är det med hjälp av back end som du kan validera användaruppgifter, spara, hämta eller uppdatera data till och från en databas. Liksom skicka mail och göra olika slags beräkningar.

Back end-utvecklare jobbar ofta i programmeringsspråk som C#, Java, Python och många fler. För faktum är att back end har många fler språk att välja på än front end. Dessutom jobbar back end-utvecklare även med databashantering i SQL och GraphQL, likväl som infra- och cloudstruktur i exempelvis AWS och Microsoft Azure.

Det finns många olika stavningar av rollen både på svenska och engelska. Till exempel sammanskrivet till backendutvecklare eller uppdelat, såsom back end developer, back-end utvecklare och backend-utvecklare. Men ännu oftare benämns programmeraren utifrån sitt främsta språk eller plattform. Som Javautvecklare, .NET-utvecklare (som jobbar i C#) och Python-utvecklare.

Rekrytering av back end-utvecklare

En back end-utvecklare har en avgörande roll i utvecklingsteamet och är nödvändig när du vill utveckla en digital produkt. Oavsett om det är er webbplats, ett spel, mobilapp eller en mjukvara.

För detta är en riktig problemlösare! Någon som förstår komplexiteten i er produkt och serversidans funktionalitet. Oavsett om du behöver säkerhetslösningar, betalfunktioner eller enklare men ändå rätt programmerade alternativ för slutanvändaren.

Utöver att jobba nära front end-utvecklare, som tar fram gränssnittet för produkten, så jobbar back end-utvecklare ofta i team med produktägare, testare och kanske arkitekter eller Tech Lead. Allt för att säkra digitala tjänster och produkter som är kritiska för din affär.

Ska du göra ett mindre digitalt projekt eller inte har råd att rekrytera alla professioner på en gång kan du istället fundera på att rekrytera en fullstackutvecklare, som har koll på både back end och front end.

Rekrytera med Ada Digital

Ca 60% av alla rekryteringar vi på Ada Digital gör är utvecklarroller inom vårt segment Tech. För att lyckas använder vi en en gedigen searchprocess (Digital Cross Search), ett agilt arbetssätt och specialiserade rekryterare som förstår ny teknik.

Vi vet att vi både behöver marknadsföra ert varumärke som arbetsgivare och företag i stort, men också rollen som sådan. Med andra ord är back end-utvecklare och andra digitala specialister tuffa roller att tillsätta där det är värt att ta extern hjälp av ett rekryteringsbolag.

Använd gärna formuläret intill för att komma i kontakt med oss direkt!