VD-blogg där Sara Scheef trendspanar kring hur en lågkonjunktur påverkar IT-rekrytering.

Lästid: 2 minuter

VD-blogg: Tech-världens rockstars har fått konkurrens

Trygga anställningar vinner mark när omvärlden skakar

En av de vanligaste frågorna vi på Ada Digital får just nu handlar inte helt otippat om krisen i Europa och dess effekter på rekrytering inom IT och Tech. Många undrar hur det påverkar kandidatinflödet och har förhoppningar om att det ska vara lättare att rekrytera i en annan konjunktur.

Sara Scheef, VD Ada Digital.
Sara Scheef, VD Ada Digital.

Men. Om du räknat med ett revolutionerande svar om ett skifte eller större förändring gällande kompetensbristen måste jag tyvärr göra dig besviken. För trots en vikande konjunktur verkar IT- och Tech-branschen i stort än så länge stå pall. I alla fall utifrån vårt rekryteringsperspektiv. För vi ser inga större skillnader. Trots rubriker om uppsägningar hos drakar såsom Spotify, Klarna och Kry.

Vi ser däremot att IT-specialisterna fortsatt sitter lugnt i båten när omvärlden skakar. De har till och med – om möjligt – blivit än mindre benägna att byta jobb. Majoriteten trivs väldigt bra på sina nuvarande arbetsplatser och letar inte aktivt efter nya utmaningar. Vilket medför att en aktiv search – och kandidatbearbetning många gånger är helt avgörande för att gå i mål.

Det krävs helt enkelt än mer av oss som rekryterar, men också av dig som arbetsgivare. För du måste bli än bättre på att lyssna in kandidatmarknaden, och utifrån jobbsökarnas krav forma attraktiva erbjudanden.

Stundande lågkonjunktur påverkar IT-rekrytering

Så finns det då något som lockar en IT-specialist att byta jobb just nu? Vår spaning och upplevelse är att trygghet har seglat upp i topp på kandidaternas kravlista. Säkerligen på grund av den snabbföränderliga och osäkra omvärld vi lever i.

Tech-världens tidigare rockstars-arbetsgivare får därför konkurrens av mer traditionella verksamheter. Helt enkelt för att de kan erbjuda fasta, trygga och långsiktiga anställningar med ett högre syfte. Gärna utan provanställning och gärna i kombination med möjlighet till kompetensutveckling inom nuvarande eller nya områden.

Rekrytera från solstolen – och få försprång

Med det i åtanke vill jag avslutningsvis ge ett konkret sommartips till dig som har behov av nya medarbetare framöver: Vänta inte med din rekrytering till efter semestern. Tänk istället smart och påbörja processen redan nu.

Här berättar jag varför!

4 starka skäl! Därför ska du starta upp Tech-rekryteringen innan sommaren

  • Minskad konkurrens. Det är smart att utnyttja tillfället och få ett försprång när många branschkollegor uppenbarligen har checkat ut på semestern. Konkurrensen om talangerna blir naturligt lägre och din annons får därför större räckvidd när annonserna blir färre.

    Sara Scheef, VD på Ada Digital, tipsar om IT-rekrytering i och med en stundande lågkonjunktur.

  • Kandidater har mer tid. Våra rekryterar upplever att många kandidater inom Tech, IT och digital utveckling är mer öppna och lättillgängliga för samtal om nya jobberbjudande under sommaren. Kanske för att de under semestern kopplar bort pågående projekt och kan frigöra tid.
  • Stor vinst –liten uppoffring. När de allra flesta intervjuer idag sker digitalt kan du enkelt klämma in en timmes samtal med en potentiell kandidat, oavsett om du befinner dig på stranden eller i sommarstugan. Väl spenderad tid för att undvika stress och kompetensbrist i höst.
  • Du sparar tid och säkrar din bemanning. Om rekryteringen går i lås redan under semestern, så kommer din nya medarbetare att kunna starta sin nya anställning tidigare än om du startat rekryteringen efter sommaren.

Trevlig sommar! Och tveka inte att höra av dig om du är i behov av att rekrytera eller hyra konsulter inom IT, Tech och digital utveckling. Vi på Ada Digital är på plats hela sommaren för att täcka upp dina behov och hitta de bästa kandidaterna för just ditt team. Vi ser fram emot att höra från dig!

Rekrytera med oss på Ada Digital

Rekommenderat för dig