Rekryteringsexperten om bias och hr-tech i usa

Lästid: 2 minuter

Allt som glimmar är inte guld inom HR-tech

Chad Sowash från The Chad & Cheese Podcast på Unbiased Day

Marknaden svämmar över av ny HR-tech som lovar guld och gröna skogar – men allt är inte guld som glimmar enligt rekryteringsexperten och poddaren Chad Sowash som inspirerade på ämnet Tech och Bias under Unbiased Day 2021.

Chad Sowash, omtyckt kontroversiell poddare i ChadCheese Podcast och en av USA:s mest respekterade HR-Tech granskare, gjorde ett populärt framträdande under Unbiased Day 2021. Här bjöd han på en personlig diskussion om fördomsfria algoritmer, HR-tech och bias i USA.

Det blev ett intressant resonemang kring Tech och Bias som landade i att det egentligen inte är tekniken eller dess algoritmer som är fördomsfulla. Istället är det vi människor som skapar dem genom att addera partiska data som missvisande lär tekniken att siffrorna är objektiva. Chad tryckte därför mycket på vikten av att  löpande validera och granska datan som används i HR-tech mjukvara för att bibehålla objektiviteten i rekryteringen och dess beslut.

Chad delade också med sig av två vanliga fällor man lätt faller i när mjukvara ska utvärderas:

Shiny object syndrom
Innebär att du blir överväldigad av en ny cool teknik, men utan egentlig praktisk användning för i rekryteringen. Nyckel är att alltid fråga dig: Vilket problem löser mjukvaran och behöver jag verkligen den?

Silver bullet syndrom
Inträffar när du tror att en enda HR-tech plattform magiskt ska lösa alla utmaningar ni har på företaget. Till exempel fördomar inom rekrytering.

Här hittar ni hela videon från Chads inspirationsdiskussion.

Nedan hittar ni också länkar till några av de Tech-lösningar från USA som han nämner (men beakta att alla kanske inte är optimala för svenska sammanhang).

Parsing och matching av CV:s

Handlar om att dra fram rätt och objektiv data ur ett CV och sedan matcha kompetenserna mot passande lediga jobb. Tech-leverantörer som ligger långt fram:

Chatbots – conversational AI

Syftet är inte bara att chatta utan att effektivisera rekryteringen – tidsbokning av intervjuer, genomföra anställningsintervjuer och onboarding. HR-tech leverantörer som ligger långt fram:

Programmatic Job Ads

Här handlar det om att enbart betala för riktad annonsering och det annonsresultat företaget vill ha. Företag betalar inte längre för en platsannons utan exponering och betalar istället för Cost per click, Cost per application och Cost per hire. HR-tech leverantörer som ligger långt fram:

Chad Sowash diskuterade Tech och Bias i USA under Unbiased DayOm talaren

Under 20 år i rekryteringsbranschen har Chad Sowash hjälpt några av USA:s största företag förbättra sina rekryteringsprocesser. Till vardags är Chad Co-host för den omtyckta och lite utmanande ChadCheese podcast, men arbetar också som HR-Tech Reviewer och Influencer.

Om Unbiased Day

I mars 2021 gick Unbiased Day av stapeln. Här bjöd vi på Ada Digital tillsammans med TNG på ett digitalt event med framtidsspaningar och rekryteringstrender, ledarskap, digitalisering samt Future of Work. Besök vår blogg för att ta del av fler trendspaningar och föreläsningar från dagen.

Rekommenderat för dig