Foodtehcbolaget Klimato anlitade Ada Digital vid rekryteringen av sin nya CTO, Jennifer Minnhagen.

Lästid: 4 minuter

Klimato rekryterade sin nya CTO via Ada Digital

”CTO-rekryteringen av Jennifer blev en fullträff”

Foodtechbolaget Klimato, som jobbar för att minska koldioxidutsläppen inom livsmedelsindustrin, är mitt uppe i en omfattande och spännande internationell expansionsfas. För att möta trycket på tekniksidan behövde företaget anställa en ny operativ CTO med rätt chefsegenskaper för att leda tech-teamet in i framtiden. Ada Digital anlitades som rekryteringspartner och valet föll på IT-generalisten Jennifer Minnhagen.

– Det är superkul att Klimato har sett Jennifers ledarpotential och genom att öppna upp kravprofilen också lyckats attrahera in en kvinna till denna typ av roll. Kvinnor brukar tyvärr generellt vara underrepresenterade i den här typer av chefstjänster, säger Madelene Larsson, rekryteringsansvarig på Ada Digital.

Anton Unger, CFO Klimato.

Klimato startades 2017 av några barndomsvänner från Skåne med visionen att minska klimatpåverkan från maten vi äter. En del som idag står för mer än en fjärdedel av alla globala utsläpp.

För att lyckas verkar Klimato som en brygga mellan klimatforskningen och konsumenter, med stort fokus på restaurangnäringen. Med företagets webb-app kan restauranger till exempel beräkna sitt klimatavtryck och utifrån aktuell data göra bättre och mer hållbara val när det kommer till ingredienser, produktionsmetod och ursprungsland.

Klimato är trendsättare i branschen och expanderingen både i Sverige och i utlandet sker snabbt, vilket gör att företaget regelbundet är på jakt efter nya medarbetare.

Rekrytering av ny CTO

När behovet av en ny operativ CTO för produktteamet uppstod tog Klimato kontakt med Ada Digital, specialister på datadriven och agil rekrytering där även chefsrekrytering inom IT och digital utveckling ingår.

Ett samarbete som fungerat utmärkt enligt Anton Unger, CEO och en av grundarna av Klimato.

– Kontakten med Ada Digital har fungerat mycket bra. Vi fick kontinuerligt uppdateringar från rekryteraren och den stöttning vi behövde i rekryteringsprocessen för att hitta rätt kandidat, säger han och fortsätter:

Jag upplevde också att Ada Digital och vår rekryterare Madelene var erfaren inom den typen av rekrytering som vi ville göra. Hon förstod vilken kandidat vi letade efter och utmanade oss i vår kravställning och profilbeskrivning.

Anton Unger, CEO Klimato

Läs också! Ada Digital vinnare på LinkedIn Talent Awards

Fokus på klimat och hållbarhet lockade

Jennifer Minnhagen är civilingenjören som snabbt efter examen halkade in på programmering. Hon har idag bred erfarenhet inom IT-området med många års erfarenhet som bland annat systemutvecklare, projektledare , teamledare och produktägare. Till största delen som konsult i projekt inom allt från tillverknings- till reseindustrin.

Det var just visionen och inriktningen på klimat och hållbarhet som gjorde att hon från början blev intresserad av Klimato som företag – och som en potentiell arbetsgivare.

”Viktigt att våga utmana en traditionell kravprofil”

Hon sökte först en tjänst som produktägare på företaget. Men blev då kontaktad av Anton Unger som tipsade henne om att söka rollen som CTO istället. Något som visade sig bli en lyckoträff i slutändan – och inte minst ett steg upp på karriärstegen.

– Med facit i hand är jag jätteglad att jag fick pushen från Anton. Annars hade jag inte sökt. Hade tänkt att jag inte hade rätt bakgrund för en sådan senior roll, säger Jennifer.

Att kandidater väljer bort att söka en tjänst om hen inte helt identifierar sig med rollen är vanligt förekommande, enligt Madelene Larsson.

– Trots att man kan vara helt rätt person för tjänsten. Jennifer är ett utmärkt exempel på vikten av att våga utmana en traditionell kravprofil. Att rekrytera på kompetens men också väga in personens potential, begåvning och motivation för jobbet. I stället för att enbart leta efter personer som jobbat i den specifika branschen eller som formellt varit chef tidigare, säger hon.

CTO Jennifer Minnhagen leder tech-teamet på Klimato.

Anton kände direkt att Jennifer var en potentiell slutkandidat och är mycket nöjd med valet av Jennifer som ny CTO.

– Rekryteringen av Jennifer blev en fullträff! Jennifer har bidragit otroligt mycket till Klimato under kort tid. Hon har en god teknisk förståelse, är pragmatisk för att hitta lösningar. Men hennes främsta kompetens enligt mig är att hon är en skicklig ledare. Förutom att leda produktteamet så samarbetar hon bra med andra ledare på Klimato och bidrar till att driva projekt framåt, säger han.

Jennifer är också nöjd med rekryteringsprocessen och kontakten med Ada Digital, som hon beskriver som snabb och effektiv.

– Jag fick snabbt en bild av vad rollen innebar och fick kort därefter träffa Anton som kunde berätta ännu mer om företaget. Tycker generellt att processen gick snabbt framåt och att jag fick regelbundna uppdateringar under tiden.

Trivs i rollen som CTO på Klimato

I skrivande stund har det gått ett drygt halvår sedan Jennifer tillträdde sin nya roll.

Jennifer tillsammans med kollegan Max på Klimato.

Även om hon aldrig haft tydliga chefsambitioner så har hon varit inne och nosat på området i flera av sina tidigare roller. Dock utan fullt mandat att utveckla och driva arbetet framåt och kunna bistå och hjälpa kollegorna. Vilket stundtals varit frustrerande.

Att nu ha en chefsbefattning tycker hon känns jättekul och hon gillar utmaningen att ha personalansvar och allt vad det innebär.

– Det har självklart varit mycket nytt, och mest utmanande har handlat om rekrytering faktiskt. Jag har redan hunnit anställa en ny person till gruppen. Men det känns jätteroligt att leda ett team, och att det är upp till mig att hjälpa till när problem uppstår. Det roligaste med jobbet är helt klart att lära känna teamkollegorna, säger hon.

”Viktigt att ge teamet rätt förutsättningar”

Jennifer tycker att grundbulten inom modernt ledarskap handlar om att ge sina medarbetare bästa tänkbara förutsättningarna att lyckas.

Hon refererar till en träffande illustration hon sett, där chefen skyddande håller upp ett paraply över sitt team som sitter och jobbar med sina datorer.

– Mycket så försöker jag vara. Att jag ”skyddar” teamet från alla inkommande krav. Just inom tech är det så viktigt med ostört arbete, och mitt jobb är att se till att de får det. Jag håller i paraplyet, säger hon.

Letar ditt företag efter moderna chefer och ledare inom IT och tech? Personer med rätt ledaregenskaper för att ta ditt team till nästa nivå? Anlita oss på Ada Digital! Vi är specialister inom rekrytering och uthyrning av personal inom IT och digital utveckling och vet hur vi hittar rätt kandidater för just ditt företag. Kontakta oss redan idag så berättar vi mer!

Rekrytera ledare för digital transformation

Rekommenderat för dig