
Lästid: 3 minuter
Checklista när du hyr in konsulter
5 konkreta tips till dig som chef
Hej chef! Funderar du att hyra in en konsult, exempelvis vid överbelastning, tillfällig frånvaro eller för klara en deadline i ett viktigt projekt? Här är några tips på hur du agera för att få ut mesta möjliga av de konsulter du hyr in.
Se till att du har koll på alla punkter i listan, så säkerställer du att du ger din konsult bästa möjliga förutsättningar att trivas och göra ett bra jobb hos er!
-
Samla all viktig information
Som ny på en arbetsplats är det alltid mycket information att ta in och oavsett spetskompetens och erfarenhet behöver alla lite extra tid i början för att få grepp om verksamheten. Underlätta för konsulten att snabbt tillgodogöra sig denna information genom att samla alla manualer, policys och eventuella medarbetaraktiviteter på en plats. Det kan var en personalhandbok, ett intranät, en anslagstavla eller en intern Facebook-grupp.
-
Inkludera konsulten i teamet
En engagerad konsult bidrar till det övriga teamet! Så se till att inkludera den nya konsulten i det dagliga arbetet genom att bjuda in till viktiga möten, luncher, fikastunder, after works och firanden.
-
Berätta er historia
Ett annat sätt att få konsulten att känna sig inkluderad är att du berättar er historia. Dela med dig av teamets insatser, lyckade projekt, milstolpar i företagets historia samt vad som är visionen framåt. På så sätt kommer konsulten med största sannolikhet känna sig motiverad och inspirerad! Med den växande gigekonomin kommer konsulter bli allt mer involverade i det daglig arbetet och de vill bli bemötta som övriga anställda.
-
Förbered onboarding
98 % bland jobbsökare förväntar sig en onboarding-upplevelse, visar en undersökning från TNG. Och att den nya medarbetaren tas emot väl den första tiden är lika viktigt oavsett om det gäller en fast anställd eller en konsult. Så säkerställ att all teknik är beställd och på plats, redo för din konsult att använda från första stund. Inget sänker motivationen så mycket som att upptäcka att det saknas skrivbord, dator eller telefon. Eller att ingen har tänkt på att man behöver lösenord till mejlen.
-
Utse en mentor
Att utse en mentor underlättar mycket för konsulten i att våga fråga om allt möjligt den första tiden. Någon som visar var allt från toaletter till kaffeautomaten till bästa lunchstället i närheten finns. Säkerställ också att mentorn får avlastning för att hinna med sina ordinarie arbetsuppgifter, utöver att lära upp och stötta konsulten.
”Stirra dig inte blind på CV när du hyr konsulter”
Ett råd som Johanna Hellman, ansvarig för Ada Digitals konsultverksamhet, vill ge till chefer när de hyr in konsulter är att inte fästa sig enbart vid det som står i konsultens CV utan också ta hänsyn till andra faktorer.
– Tänk på att kompetens vara så mycket mer än bara att du gått på en särskild skola eller har ett visst certifikat. Idag är det ofta inte så viktigt exakt vad en person har jobbat med tidigare utan vad den har för tidigare erfarenheter och kunskap generellt samt hur man är som person.
– På Ada Digital tittar vi därför på helheten och väger utöver kunskap och erfarenhet också in om personen i fråga är nyfiken, flexibel, förändringsbenägen och agil. Egenskaper som idag blir allt viktigare i en snabbt föränderlig värld.
Hon råder även chefer att redan från början vara öppen med vilka utmaningar och möjligheter er organisation just nu står inför. Var befinner ni er på förändringsresan? Vilka pains har ni just nu? På så sätt blir det lättare för konsultbolaget att förstå era behov och kunna matcha ihop er med rätt konsult.