Månadens Ada Gladys West är en pionjär inom dator- och teknikhistoria.

Lästid: 3 minuter

Månadens Ada: Gladys West

Vår tids mänskliga miniräknare

Från att växa upp på en bondgård tidigt 40-tal med tobaksodling till att senare komma att lägga grunden för GPS-tekniken. Gladys West insåg tidigt att hon ville göra stordåd och satsade allt på skolan. Som en av två toppelever fick Gladys ett stipendium till Virginia State College där hon blev rekommenderad att läsa matematik, vilket banade väg för hennes beundransvärda karriär. Möt Månadens Ada!

satellit usa gladys west

När Gladys tagit sin examen arbetade hon en tid som lärare innan hon anställdes på militärbasen Naval Support Facility Dahlgren. Där fick hon yrkestiteln ”Dator”, eller mänsklig räknare, vilket innebar att hon räknade på omloppsbanor för de satelliter som USA skickade upp i rymden. Det hon gjorde var att analysera data från satelliter, och kunde på så sätt sätta ihop beräkningar för formen på jordens yta.

Faktum är att de beräkningsmodeller som Gladys då tog fram senare kom att lägga grunden för GPS-tekniken. Teknik som används till allt från att flyga flygplan till att registrera din joggingrunda, eller platsbestämma bilder du tar med din mobiltelefon.

Som svart kvinna fick hon möta motstånd 

Det var mitt under den amerikanska medborgarrättsrörelsen i USA där svarta kämpade för att avveckla rasdiskrimineringen. Gladys arbetade vid tidpunkten på Naval Surface Warfare Center, där hon var en av fyra anställda afroamerikaner på militärbasen. Hon var också den enda svarta kvinnan. Eftersom Gladys arbetade för en myndighet var det inte tillåtet för henne att delta i protesterna.

Istället säger hon i videointervjun nedan att hon gjorde vad hon kunde: vilket innebar att arbeta ännu hårdare för att stödja rörelsen, så att hon genom sin existens kunde framstå som ett gott exempel.

Bli en Ada du med – Sök jobb idag!

Kom att uppmärksammas långt senare

Från mitten av 70-talet och en bra bit in på 1980-talet skapar Gladys allt mer exakta beräkningar för att modellera jorden, vilket hon gjorde genom att programmera en IBM-dator.

Som många andra kvinnliga programmerare så har hennes insatser inom dator- och teknikhistoria dessvärre inte uppmärksammats förrän långt senare. Dessa upptäcktes då hon lämnade in en biografi till en kvinnoförening hon är med i, när hon kort nämnde att hon var en del av det team som utvecklat GPS-tekniken under 1950- och 60-talet. En av föreningsmedlemmarna häpnade över detta faktum, och beslutade sig då för att få ut Gladys Wests historia till allmänheten. År 2018 valdes hon in i det amerikanska flygvapnets Hall of Fame, och idag, 91 år gammal, är hon mest känd för att vara en av de pionjärer som digitaliserat vår värld.

Och slutligen lite kuriosa: Gladys väljer fortfarande hellre en fysisk karta framför en digital för att hitta rätt.

Bildkällor: Wikipedia och Unsplash.

 

På Ada Digital rekryterar vi och hyr ut morgondagens digitala talanger, specialister och ledare. Och vi gör det på ett annorlunda och ofta utmanande sätt. På så vis öppnar vi upp branschen för talanger med hög potential, precis som Gladys West. Vill du höra mer om vår rekryteringsmetod bidrar till mångfald och hållbar utveckling i en digital värld? Hör av dig till oss, vi berättar gärna mer!

Kontakta Ada Digital!

Om Månadens Ada
Ada Lovelace

Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.

Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.

Rekommenderat för dig