Rekryteringsbolaget Ada Digital fyller 5 år.

Lästid: 4 minuter

VD-Insights: 5 år av mod, nytänkande och utmaningar i Ada Lovelace anda

Ada Digital fyller 5 år!

Hipp, hipp, hurra för oss och för alla kunder som vi samarbetar med! Ada Digital fyller 5 år! Och det bästa av allt: Vi gör precis det vi vill. Vi hjälper våra kunder att få in fler kvinnor, öka mångfalden i sina IT-team och tänka utanför boxen kring synen på IT-kompetens. Varje dag.

Rekryteringsbolaget Ada Digital fyller 5 år. VD Sara Scheef summerar.
Sara Scheef, VD Ada Digital.

Med vårt agila och datadrivna arbetssätt lyckas Ada Digital tillsätta utmanande och många gånger helt nya roller på den digitala arbetsmarknaden.

Från att ha startat som en liten aktör med ett fåtal kunder samarbetar vi idag med flera av Sverige starkaste varumärken.

Över 700 tillsättningar fördelat på runt 130 olika arbetsgivare har det hittills blivit. Och en framgångsfaktor är att vi är precis som 5-åringar i allmänhet. Utforskande. Påhittiga. Utmanande.

”Vi ville tänka om, göra tvärtom”

Men hur började allt?

För drygt fem år sedan satt jag och några kollegor i ett litet kök i en lägenhet i Sundbyberg. TNG IT Digital skulle bolagiseras i ett dotterbolag och vi alla såg behovet av att tänka i nya banor för att lösa de utmaningar som upplevde kring IT-rekrytering.

Vi ville tänka om, göra tvärtom. Med stor lust, närmast ett kall, ville vi utmana gamla sanningar kring IT-stereotypen: Tekniknörden. Hen med en burk cola som sitter och kodar i en källare. Som är introvert, logisk och rationell. Sällan en kvinna.

Bort med det gamla och in med den nya arbetsmarknaden var vårt huvudspår. För i framtiden behövs alla.

Pippi Långstrump – en inspirationskälla

Rekryteringsbolaget Ada Digital hämtar inspiration från Pippi Långstrump.

Vi funderade över vem som med kreativitet och mod löst problem på nya sätt och landade i ingen mindre än självaste Pippi Långstrump.

Hon blev en så stor inspirationskälla att vi ett tag tänkte döpa bolaget till Pippi. Men. Kanske blev det lite väl skojigt. Så förslaget röstades till slut ner.

Däremot höll vi fast vid Pippi Långstrumps påhittighet och lekfullhet. Hennes sett att se lösningar i stället för hinder. Hon är modig, stark och ifrågasätter vuxenvärldens syn på vad barn – och framför allt flickor – kan göra. Precis vad vi ville göra med normerna i IT-branschen.

Fanns det då någon annan person som hade vågat utmana synen på teknik och tänkt i nya banor? Jo då. Världens första programmerare. Ada Lovelace. Där och då föddes idén till vårt namn Ada Digital som nu firar 5 år.

Lästips! VD-Insights: Kompetensmöjlighet istället för kompetensbrist … om Pippi får bestämma

Vi behöver en bredare syn på IT-kompetens

Grundtanken var alltså att redan från början gå i Pippis fotspår. Genom att tänka om och göra tvärtom växte visionen fram. Att med en modig och öppen syn på kompetens, möjliggöra hållbar utveckling i en digital värld.

Namnet Ada Digital är inspirerat av IT-pionjören Ada Lovelace.
Ada Lovelace.

För om den nya digitala arbetsmarknaden ska bli hållbar behövs kompetens. Och kompetens är så mycket mer än bara 1:or och 0:or. Vi behöver ha en öppen, eller bredare syn på IT-kompetens.

Ada Lovelace var inte bara matematiker. Hon var begåvad, tvärvetenskaplig och intresserad av vad räknemaskinen faktiskt skulle kunna göra för människan. Något som är minst lika viktigt idag som för 200 år sedan. Kanske till och med ännu viktigare nu när AI börjar få en så framträdande roll.

I dagens snabbföränderliga värld är det av största vikt att både förstå och skapa värde snabbt. Därav det stora behovet av UX-roller, analytiker, Data Engineers och agila coacher. Teknik ska användas. Problem ska lösas. Helst igår.

70 000 IT-specialister saknas

Ada Digital fyller 5 år och fortsätter utmana traditionell  IT-rekrytering.

Teknik utgör kärnan i många affärsidéer. Faktum är att arbetskraft inom IT är så efterfrågad att vi idag saknar 70 000 IT-specialister. Och det är bara i Sverige. Svenska företag flyttar till och med sin utveckling utomlands för att få rätt kompetens.

Ändå är det bara cirka 29 % kvinnor som jobbar i IT-branschen. 7 av 10 kvinnor går alltså miste om framtidens hetaste arbetsmarknad. Ofta för att de väljer bort naturvetenskaplig inriktning när de är 15 år.

Samtidigt träffar jag varje vecka företag som är stolta och nöjda med den fortsatt ojämlika könsfördelning i teamen. ”Vi har ju faktiskt en del tjejer. Två kvinnor i utvecklingsteamet.”

Som en trofé man vill visa upp. Trots att vi har lång väg kvar. Nöjdhet är dessutom inget som driver förändring.

Hitta topptalanger via Diversity4Tech

Men vi kan vända på siffran.

Rekryteringsbolaget  Ada Digital fyller 5 år.

I Sverige är det inte superlätt att byta bana eller bransch. Det är heller inte så lätt att komma in i Tech-branschen. Särskilt inte om du inte har möjlighet att ägna ytterligare 5 år åt studier på KTH eller Chalmers.

Det vill vi ändra på! Därför lanserade Ada Digital Diversity4Tech hösten 2022. Diversity4Tech är ett helt nytt talangprogram som inte bara tar in deltagare med traditionell IT-bakgrund eller utbildning. Nej, här spelar personens potential och motivation för jobbet en stor roll. Diversity4Tech är helt enkelt en utmanare till de traditionella traineeprogrammen.

Och vilket gensvar vi fått! Det är så härligt att möta modiga företag som verkligen vill jobba med den här frågan och framför allt öppna upp och bredda synen på kompetens. Just nu pågår premiäromgången med 12 talanger på Skandia i Stockholm och vi ser fram emot att följa fortsättningen.

”Potential är en del av kompetens”

Ada Digital fyller 5 år. Talangprogrammet Diversity4Tech är bolagets senaste satsning.

Diversity4Tech bygger på ett tankesätt att erfarenhet och kunskap är en del av kompetens. Men långt från allt. Faktum är att det går att bygga kunskap och erfarenhet längs vägen. Om du bara är motiverad, begåvad och har de personliga egenskaperna som marknaden kräver.

Många skulle säga att det handlar om potential. Men jag menar att potential är en del av en persons kompetens. Och det är dags att utmana och bredda definitionen av IT-kompetens. För arbetsmarknadens skull och för företagen. För alla de människor som vill bidra och för Sveriges skull.

Här behöver vi vara lite omständliga för att lyckas. Som Pippi. Bråka lite. Höja rösten. Och det kommer vi fortsätta med. Nu firar vi på Ada Digital våra 5 år och blickar framåt. Med ”Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur” -uttrycket i bakhuvudet. Inte i ett stängt Sverige där endast Cola-programmerare i källaren är välkomna in i framtiden.

Sara Scheef, VD Ada Digital

Behöver du rekrytera eller hyra in IT-specialister i höst? Kontakta oss på Ada Digital. Vi är specialister inom rekrytering och uthyrning av specialister, talanger och ledare inom IT och digital utveckling och vet hur vi hittar rätt kandidater för just ditt företag. Kontakta oss redan idag så berättar vi mer!

Mer om vårt erjbudande

Rekommenderat för dig