Stopp! Personligt brev är onödigt inom rekrytering och när du söker jobb inom It.

Lästid: 3 minuter

Vi skippar personligt brev i vår agila IT-rekrytering

Personligt brev? Nej tack!

Har du någon gång funderat över relevansen med ett personligt brev inom IT-rekrytering? Vi med! Inte nog att det tar galet mycket tid att skriva, det saknar relevans i en modern och agil rekryteringsupplevelse. Ett synnerligen onödigt inslag, om du frågar oss på Ada Digital.

Samtidigt som att branschen skriker efter förändringsbenägna personer som förstår den digitala affären och vill få in fler kvinnor, så är det mer utmanande än någonsin att skapa sig en IT-karriär som digital specialist. Helt enkelt på grund av förutfattade meningar om hur en ”sann” specialist ska se ut.

Här får det personliga brevet en huvudroll i vad som är fel med traditionell IT-rekrytering. För med krav på personliga brev är risken stor att arbetsgivare – medvetet eller omedvetet – väljer bort kandidater utifrån förutfattade meningar och subjektiva intressen. Det kan handla om familjeförhållanden, fritidsintressen, utseende och ålder – eller att man bedömer hur välskriven texten är trots att skrivförmåga sällan är det viktigaste i digitala jobb.

Onödigt slöseri på kompetens tycker vi på Ada! Och därför behöver du aldrig skriva ett personligt brev till oss.

Annorlunda rekryteringsupplevelse för specialister

Istället gör vi på Ada Digital rekryteringen lite annorlunda. Vi anser att din kompetens, begåvning och framtida potential är viktigare än vilken skola du gått på, om du har husdjur eller hur mycket du gamear på fritiden. Istället vill vi att du som är intresserad av ett jobb ska få chans att visa upp dina reella färdigheter och problemlösningsförmåga.

Därför anpassar vi rekryteringsupplevelsen till varje ledigt jobb. Exempelvis kan du som utvecklare få ha lite kul på vägen och glänsa i en par-programmering med dina framtida kollegor. Och för en roll inom e-commerce kan ett case med typiska problem du kan stöta på i det framtida jobbet vara relevant.

Digitala tester som mäter specifika färdigheter och lyfter fram personliga styrkor är ett bra komplement till ditt CV eller Linkedin-profil och ett stående inslag i rekryteringen hos oss. Så att vi kan hjälpa dig att hitta rätt jobb just utifrån dina förutsättningar, motivation och intressen!

Vi avsätter även mycket tid under det personliga mötet för dina funderingar om jobbet. Liksom att ta reda på vad som motiverar dig och lockar med ett nytt jobb.

5 anledningar till att Ada Digital inte vill ha ett personligt brev

 • Det är inte modernt
  Ett personligt brev innehåller nästan alltid privata detaljer som inte hör inte hemma i en agil, datadriven och modern rekryteringsupplevelse.
 • Vi vill hitta kandidaten med bäst potential, inte en kompis
  Forskning visar att människor dras till personer som liknar dem själva. Även om det sällan är fruktsamt i arbetslivet. Så om du delar ett fritidsintresse med chefen, eller har intressen som hen inte alls uppskattar, är risken stor att det kan leda till felaktiga bedömningar av din profil.
 • Det finns bättre sätt att bedöma motivation och intresse för jobbet
  Till exempel genom data från tester, digitala referenser, intervjuer och case.
 • Det synliggör inte dina personliga styrkor
  Personlighet kan inte utläsas av ett brev. För att förstå vad du drivs av och vilka personlighetsdrag som leder till framgång i just ditt arbetsliv är det bättre med personlighetsformulär och personlighetstest.
 • Din tid kan användas bättre
  Vi är medvetna om att det kan ta tid att hitta ett nytt jobb. Därför vill vi hellre att du lägger din energi på objektiva tester med vetenskapligt stöd och att träffa dina framtida kollegor, än att skriva ett personligt brev.

Visst låter det skönt att slippa skriva personligt brev för varje tjänst du söker? Kolla gärna in våra lediga jobb och sök något som passar just dig! Välkommen till Ada Digital!

Lediga jobb för digitala specialister

Rekommenderat för dig