Så fångar du specialister inom IT-säkerhet när du ska rekrytera

Lästid: 2 minuter

Så fångar du specialisterna inom IT-säkerhet

10-topplista för att lyckas rekrytera inom Cyber Security

Cyberrisker toppar svenska företags hotbild under 2023. Vilket innebär att allt fler företag ser sig om efter ny personal som kan stärka bolagets IT-säkerhet. Men kandidaterna är svårfångade och de ställer höga krav om, och när, de ska byta jobb. Har du som chef och arbetsgivare koll på vad som krävs när du rekryterar?

Vilka krav och förväntningar har specialister inom IT-Security på potentiella arbetsgivare? I vår senaste researchrapport Re:think Re:do har vi på Ada Digital lyft upp frågan om vad som är viktigt för kandidater inom IT-säkerhet och vad som krävs för att de ska vilja byta jobb.

Önskelistan på framtida arbetsgivare är lång. Men inte omöjlig. Vi har sammanställt en 10-i-topplista baserat på respondenternas data som förhoppningsvis kan hjälpa er på vägen.

Topp 10 – Då byter specialisterna inom cybersäkerhet jobb

1. Möjlighet att jobba remote

Ingen – alltså 100 % – av de tillfrågade kandidaterna vill jobba från kontoret heltid. Samtliga vill kunna kombinera distans-, hemma- och kontorsarbete i olika former. 51 % uppger att möjlighet att arbeta remote är avgörande för dem i valet av arbetsgivare.

2. Möjlighet att lära sig nya saker

Hela 78 % uppgav att de vill arbeta på en arbetsplats där de löpande får lära sig nya saker.

3. En bra chef 

Alltid lika viktigt och med stort fokus på ett inkluderande ledarskap som uppmuntrar och tillåter olikheter. 

4. Rätt lönenivå och förmåner

Utöver lönen (där hela 1/3 av respondenterna vill ha mer än 60 000 SEK/månad) rankar också antalet semesterdagar, tjänstepension och friskvård högt och är viktiga faktorer i valet av arbetsgivare. 65 % uppger att extra semesterdagar kan vara intressant som kompensation om en arbetsgivare ligger nära, men inte matchar kandidatens löneanspråk till fullo. Även extra tjänstepension kan vara intressant enligt 54 %.

5. Seriös kommunikation – inga buzzwords i annonsen

En jobbannons som uppfattas fylld med floskler skrämmer bort de här sökande. Skriv därför rakt på sak vad tjänsten innebär. Buzzwords uppskattas inte, utan upplevs som förlegade och den sökande vänder sig till era närmaste konkurrenter istället.

6. Variation i teamet: Ålder, kön och teknisk kunskap

En majoritet uppger att de gärna jobbar i diversifierade team. 59 % uppger att de tycker att olika åldersgrupper är en viktig olikhet för att utveckla säkerhetsarbetet. Lika många tycker jämställdhet samt digital mognad hos teamet är viktigt.

7. Uppmuntran att få vara sig själv

Att få vara sig själv på jobbet och privat är viktigt.

8. Balans mellan jobb och privatliv

Jobb är jobb. Privatlivet är privat. Och att kunna ha balans mellan jobb och privatliv är något 50 % av säkerhetsexperterna eftersträvar.

9. Om de får ta ett steg uppåt i hierarkin

Karriären är viktig för många. Hela 4 av 10 IT-kandidater byter jobb om de får klättra upp ett snäpp på karriärstegen.

10. Personlig budget för kompetensutveckling

De här kandidaterna förstår vikten av löpande utveckling. Att erbjuda utvecklingsmöjligheter internt kan därför vara ett vinnande koncept för att få den sökande att byta jobb. Tekniken och omvärlden kräver det. Därför kräver fler än 30 % en egen budget för upskilling.

Läs även: 6 trender och utmaningar inom cyber security 2023

Rekrytering inom IT-säkerhet – en utmaning

Det är en lång önskelista. Men som sagt inte omöjlig. Och vi på Ada Digital har kunskap och erfarenhet att rekrytera och hyra ut konsulter inom IT-Security.  Läs mer via länken eller kontakta oss idag så berättar vi mer!

Jag vill veta mer!

Fakta om urvalet: Samtliga respondenter som svarat ovan arbetar inom IT-säkerhet. Av respondenterna har 82% en eftergymnasial utbildning och 32% av respondenterna är kvinnor.

Rekommenderat för dig