Ada Digital listar framtidens jobb inom metaverse.

Lästid: 4 minuter

Nya jobb inom metaverse – har du koll?

13 heta framtidsjobb att söka

Framtidens jobb finns i metaverse – de nya virtuella världarna som sägs vara nästa steg efter internet. Vad sägs till exempel om World Designer, Ecosystem Developer och Metaverse Safety Manager?
Ada Digital listar 13 heta jobb du kommer att söka i metaverse!

Många menar att metaverse kommer att bli nästa steg efter internet. En serie virtuella världar bestående av ett flertal oberoende plattformar som kan interagera med varandra. Som berör alla mänskliga sinnen. Resultatet? En sömlös, sammanfogad och rumslig upplevelse mellan den ”verkliga världen” och den virtuella, där individen själv styr och tar initiativ till vad man vill se och uppleva.

Och där man kan bo, umgås, handla och dela upplevelser, ja, där finns även framtidens arbetsplatser och jobb. Faktum är att det redan nu, i takt med att metaverse tar sin form, har börjat dyka upp jobb kopplat till nätverket! Men de hetaste jobben lär mest troligt dyka upp om 5–10 år. Låt oss kika på vilka jobb experterna* tror kommer först.

https://www.youtube.com/watch?v=Jd2GK0qDtRg

13 heta jobb inom metaverse

1. Metaverse Research Scientist

En ny värld kräver nya hjärnor. Och med ansvar för att ta fram struktur och grundbultar för metaverse-applikationer, kommer Metaverse-forskarna att göra de efterforskningar som krävs för att utveckla infrastrukturen och arkitekturen för lösningar i metaverse. Inte helt olikt hur AR- och VR-innovatörer har arbetat i dagens tech-landskap. Men givetvis mer komplext.

2. Metaverse Software Engineer

Precis som dagens mjukvaruingenjörer, så utvecklar, designar och testar metaverse- mjukvaruingenjörer applikationer. Men den nya sortens ingenjör utforskar och skriver program och operativsystem kompatibla med och utvecklade för metaverse. Liksom vidareutvecklar och modifierar tidigare programvaror för att passa in.

3. Metaverse Planner

Metaverse-planerare har som uppgift att identifiera, planera och staka ut affärsmöjligheterna inom metaverse. Någon som samlar leads, prospects och potentiella affärer i alla dess faser, från proof-of-concept till pilotstudier och utveckling. Till exempel genom att identifiera marknadsmöjligheter, ta fram business cases, ge förslag på olika affärsmodeller och med en entreprenöriell anda kartlägga vägen framåt.

4. World Designer

Här har vi kreatören! En designer av metaverse-världar har som uppdrag att ställa allt vi idag vet på ända. Nya regler och nya villkor. Allt för att bygga fantastiska och fantasifulla världar med nya upplevelser. Jobbet är inte helt olikt speldesigners, men med den viktiga skillnaden att såväl dramaturgi som regler kan vara helt annorlunda.

5. Metaverse Storyteller

Människor vill skratta, gråta och lära sig nya saker i livet – så varför skulle vårt nya metaversum vara annorlunda? Metaverse Storytellers kommer därför utforma utmaningar, händelser, spel och uppdrag i metaverse. Vissa relativt vardagliga för den gemene användaren. Men troligtvis ingår även specialuppdrag från företag, myndigheter och organisationer. Några föreslår att storytellern bygger narrativ som erbjuder träningsmöjligheter för militären, andra KBT-terapi och sessioner där man praktiskt taget dödar sina inre demoner.

6. Ecosystem Developer

Ekosystemutvecklaren kommer samordna de parter som tar fram olika kreativa lösningar för metaverse, för att säkerställa att alla funktioner är genomförbara i stor skala – och sammanhängande. I kontakt med myndigheter, stater och privata aktörer möjliggör utvecklaren även statliga investeringar i metaversumets infrastruktur, liksom levande samhällen för ”invånarna” i metavserse.

7. Blockchain Engineer

En blockchain-ingenjör kommer att vara tekniskt ansvarig för att skapa och implementera olika typer av blockchains för företag. Till skillnad mot dagens blockchain-ingenjörer, som ofta fokuserar på teknisk rådgivning och datahantering, så kommer framtidens ingenjörer i metaverse designa egna blockchain-lösningar.

8. NFT Strategist

En strateg inom Non-fungible tokens (NFT) använder sin gedigna kunskap inom blockchains för att analysera branschtrender och ge insikter om nya affärsmöjligheter. Troligtvis kommer NFT-strateger också ta fram taktiska affärsplaner som kombinerar Non-fungible tokens, gamification och liknande trender för framtida utveckling och investeringar.

9. Metaverse Hardware Builder

Även om de flesta menar att Metaverse består av virtuella världar, så är den digitala upplevelsen här stark sammankopplade med vår fysiska värld. Integrationen kommer ställa krav på tekniska hjälpmedel som förstärker och vidgar upplevelsen. Till exempel sensorer, kameror och headset.

Just den här hårdvaran kommer dessa hårdvaruutvecklare med fokus på metaverse att lägga sitt krut på. Med stor sannolikhet kommer metaverse ställa krav på än mer komplex hårdvara, som på nya kreativa sätt sammanlänkar den kroppsliga och fysiska upplevelsen med den digitala och mentala. Men så klart: utan att det blir för dyrt för vanliga konsumenter.

10. Metaverse Safety Manager

Som säkerhetsansvarig med specialisering på metaverse ligger fokuset på att noggrant förutsäga hur metaverse-funktioner kan användas eller missbrukas. Någon som identifierar säkerhetskritiska komponenter, system och tillverkningssteg. Men också guidar och bidrar med säkerhetsöversikt i allt från design och funktion av nya applikationer, till nya indentifikationssystem och säkerheten i utrustningen som används för uppkoppling till metaverse.

11. Metaverse Cybersecurity Officer

Cybersäkerhetsexperter specialiserade på metaverse arbetar för att blockera säkerhetshot och cyberattacker i realtid. Liksom stoppa dataläckor. De är även engagerade i att ta fram applikationer och plattformar som kan upptäcka risker kopplat till Metaverse. Samt gör påtryckningar till makthavare för att ska skapa, revidera och ompröva protokoll och lagar för nya situationer och hot.

12. Metaverse Cloud Expert

Molnteknik spås vara fortsatt intressant i framtiden och därför lär Metaverse behöva sina egna molnexperter. Allt för att säkerställa att all data som lagras i metaverse är säker och endast kan nås av behöriga.

13. Ad-Blocking Expert

Slutligen: där det finns människor, där finns det reklam. Och med tanke på hur mycket information som en användare med stor sannolikhet kommer att lämna ut, mer eller mindre frivilligt, är risken stor att metaverse belamras av individanpassad och minst sagt påträngande reklam. Snabbt föds behovet av en expert på Ad-Blocking i metaverse. Personen kommer helt enkelt att utveckla olika plug-ins som identifierar och stoppar inbäddad och irriterande reklam.

Så … Vilket jobb är du mest taggad på? 😎

Vi på Ada Digital kan hjälpa dig till nästa jobb inom IT, Tech och den digitala affären. Kanske inte just inom metaverse … än. Men till spännande roller och jobb inom Tech, Data & Analytics, IT Security och Digital Commerce. Kika på våra lediga jobb idag!

Lediga jobb

 

*Originaltitlar och inspiration från Analytics Insight och .cult.

Rekommenderat för dig