Rekryteringstrender inom IT och Tech - Ada Digital presenterar 9 trender som påverkar din kompetensförsörjning.

Lästid: 3 minuter

Jobb- och rekryteringstrender inom IT och Tech 2024

9 trender som påverkar din kompetensförsörjning

Deepfakes, skills-based rekrytering, Work-life Blend, gröna IT-jobb och AI-bias. Här är årets jobb- och rekryteringstrender som definitivt kommer påverka jobbsökare och svenska organisationers kompetensförsörjning inom IT och tech framåt!

Trenderna presenterades under trend- och rekryteringseventet Unbiased Day 2024 som Ada Digital arrangerar tillsammans med TNG. Här kan du ta del av dem i sin helhet inklusive fördjupningsmaterial.

Trevlig läsning!

1. Deepfakes – det nya IT-hotet i rekrytering

Trendspaning: Deepfakes – det nya IT-hotet i rekrytering

En bedragare som får jobb inom programmering, IT-support eller databashantering kan stjäla affärskritisk data, installera ransomware och planera utpressningsaktiviteter – redan första dagen som anställd.

Ja, till följd av deepfake-teknikens snabba utveckling är det lätt att bli lurad. Men nu kommer allt fler anti-scam-lösningar.

Utforska trenden


2. Talent crunch goes Skills-first

Trendspaning: Talent crunch goes Skills-first

Trött på ankdammen än?

I takt med att kompetensbristen sprider sig till allt fler yrken talar också forskning för ett nytt perspektiv inom rekrytering. Ett grepp där arbetsgivare värderar personliga skills och färdigheter framför det mycket mera flyktiga kunskap. Det är dags att switcha till skills-based hiring!

Utforska trenden


3. Work-life blend – hybridarbete 3.0

Trendspaning: Work-life blend – nästa trend efter hybridarbete

Är det dags att vinka hybridarbetet farväl?

Knappast, säger digitala specialister och andra medarbetare. Ändå börjar något nytt ta form. En del pratar om work-life harmony och work-life blend – och här får såväl jobsharing som 4-dagarsveckan en ny arena.

Utforska trenden


4. Experter larmar om AI-bias i rekrytering

Trendspaning: Experter larmar om AI-bias i rekrytering

Rekrytering med hjälp av AI blir allt vanligare – samtidigt ökar även antalet rättsfall om AI-bias och diskriminering.

Och medan vissa blundar för riskerna satsar andra på mänsklig övervakning, ”white-box AI” och transparenta algoritmer. Allt för att försöka eliminera de oönskade effekterna.

Utforska trenden


5. Framtidens IT-jobb är gröna

Trendspaning: Framtidens IT-jobb är gröna

Vad har big data-analys, molntjänster och software engineering gemensamt?

Jo, de är alla starkt efterfrågade skills i den gröna omställningen och ses som heta framtidsjobb. Speciellt nu med AI:s framfart, vilket gör att allt fler riktar blickarna mot de gröna karriärmöjligheterna. Inte minst inom IT och Tech.

Utforska trenden


6. Social diversity på frammarsch

Trend: Social diversity på frammarsch

Har du hört talas om diversity ditching? Eller embedded inclusion?

Forskning visar tydligt att företag med bred mångfald både levererar en högre vinstmarginal, är mer innovativa och har starkare kundrelationer än sina konkurrenter. Samtidigt har det instabila politiska klimatet i världen och lågkonjunkturen medfört att allt fler bolag blivit tvungna att nedprioritera ett aktivt mångfaldsarbete. Därmed växer sprickorna mellan forskning och verklighet.

Utforska trenden


7. Generationstyper – sanning eller myt?

Generation Z, det vill säga människor födda mellan 1995 och 2010, utgör en frekvent diskussionspunkt i både arbetslivet och branschmedia. Men skiljer sig ”Zoomers” verkligen så mycket från tidigare generationer? Eller är det bara en riktigt bra mediaspinn?

Idag framträder nya perspektiv som argumenterar för att diskussionen kring generationsskillnader är överdriven och att andra faktorer kan vara mer avgörande.

Utforska trenden


8. Tiktok goes #worktok

Tiktok – mycket mer än sång och dans. Den kinesiskt ägda plattformen är idag en trendsetter inom den globala arbetsmarknaden och en mäktig påverkare inom karriär och rekrytering.

Hashtaggen #worktok, med över 1,9 miljarder visningar, belyser arbetsliv, karriärsyn, anställningsvillkor och chefers bemötande. Och är därmed en viktig social kanal för företagsledare och chefer som vill lyckas med sin kompetensförsörjning.

Utforska trenden


9. Mental (o)hälsa – chefernas nya jobb

Mental ohälsa är ett ämne som historiskt varit omgivet av tabun, och som många ledare fortfarande är tveksamma till att hantera. I Sverige ser vi idag rekordhöga nivåer av sjukskrivningar på grund av stressrelaterade faktorer. Något som får allt större uppmärksamhet i media.

Frågan är dock, vilket ansvar har chefer i detta sammanhang?

Utforska trenden

Vill du veta mer?

Det var alla rekryteringstrender för i år! Vill du diskutera vidare? Vi på Ada Digital berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa din organisation med exempelvis förändringsledning, AI, IT-säkerhet och skills-based hiring. Hör av dig redan idag!

Kontakta Ada Digital

Rekommenderat för dig