Så hittar du digitala talanger utifrån osynlig kompetens och rätt potential.

Lästid: 2 minuter

VD-blogg: Junior eller senior? Vem bryr sig!

Vad är egentligen en senior specialist?

I mitt arbete har jag lyxen att träffa organisationer över hela Sverige som står inför den delikata utmaningen att rekrytera bristkompetenser inom IT. Det är spännande men svårt, det vet alla som har försökt.

Och många är dem som önskar få in en senior utvecklare, analytiker, Data Scientist eller arkitekt. Men låt oss sondera lite i begreppen här. En senior specialist? Vad är det egentligen? En person som jobbat fem år med utveckling? Tjänar över 50 000 kr i månaden, eller vad är det som faktiskt gör att en person anses ”senior”?

sara scheef vd ada digital

 Sara Scheef , VD Ada Digital

Om det har med antal års erfarenhet att göra så har jag under mina år inom rekryteringsbranschen sett lika många ”juniora seniora” som ”seniora juniora” IT-kandidater. Om ni förstår vad jag menar. Och jag kan lyfta fram ett otal olika exempel på seniora kandidater som inte håller måttet, och lika många juniora jobbsökare som överraskar. Ändå denna eviga diskussion om antal års erfarenhet inom ett programmeringsspråk eller IT-miljö.

I min värld så är det irrelevant om en sökande är senior eller junior, så länge hen har en snabb inlärningskurva, hög motivation att ta till sig ny teknik samt besitter de kunskaper som behövs för att lösa problemet. Därtill är det ointressant om du är gammal eller ung eller har jobbat tio eller två år.

Inga garantier på att en senior gör jobbet bättre

Jag förstår att en nyexaminerad medarbetare inte har stött på lika många utmaningar som en person som har jobbat länge. Men faktum är att det inte är någon garanti att den sistnämnda kommer göra ett bättre jobb.

Kompetens består av så mycket mer än bara IT-erfarenhet. När vi på Ada Digital rekryterar digitala specialister och ledare är deras personlighet, motivation och begåvning minst lika viktig. Det är till och med helt avgörande för personens framtida utvecklingspotential och möjlighet att bidra framåt i organisationen.

Tack vare den snabba digitaliseringen är future of work faktiskt redan här. Det förändrar vår arbetsmarknad redan idag, vilket betyder att vi behöver fokusera mer på annat än bara kandidatens erfarenhet. Varför? Jo, då arbetsuppgifterna ändras från dag till annan, blir det viktigare att nya medarbetare är motiverade och snabblärda, och kan ta till sig dagens arbetsuppgifter, men också snabbt ställa om till nya möjligheter imorgon.

Ålder är inte avgörande

Med det sagt, menar jag att en senior medarbetare kan vara lika motiverad och begåvad som en junior. Det är inte åldern det handlar om. Utan inställning. Och i fallet ovan kanske jag hade valt att ta in en person med mer erfarenhet. MEN… Om den seniora kandidaten saknar rätt personlighet och motivation, är jag inte så säker på att den seniora kandidaten vinner i längden. Är du?

Det är därför jag tycker att vi ska prata mer om vad kandidaten har för potential att utvecklas, snarare än vad kandidaten tidigare har gjort. Då kommer vi på riktigt få seniora kandidater snabbare än KTH hinner utbilda juniora. Och det är väl precis vad vi vill?

Behöver du fokusera på din digitala affär för att kunna leverera, men har för få digitala medarbetare i teamet? Eller kanske är du utvecklare själv som letar nya uppdrag? På Ada Digital hjälper vi företag och organisationer med rekrytering och bemanning inom områdena Tech, Data & Analytics, Digital Commerce och IT Security. Och vi arbetar över hela Sverige.

Vill du veta mer om hur vår agila rekryteringsmetod kan hjälpa dig?

Kontakta oss idag!

Rekommenderat för dig