Ada Lovelace Day firas med att Ada Digital listar sina favoriter bland våra egna Månadens Ada.

Lästid: 3 minuter

Ada Digital firar Ada Lovelace Day

Här är Adorna vi inspireras av varje dag

Ada Lovelace Day är på intågande! Och det vill vi fira med att lyfta pionjärerna vi dagligen inspireras av. Namnet Ada Digital kommer ursprungligen från den enastående Ada Lovelace, världens första programmerare som var otroligt begåvad. I sann Ada-anda fortsätter vi att inspireras av modiga normbrytare som bidragit till otrolig teknisk kunskap och nytänkande. Något vi kallar Månadens Ada. Här får du ta del av våra egna rekryterares favorit-Ador!

Vi firar Ada Lovelace Day! Vem är din favorit-Ada och varför?

”Radia Perlman – för att hon var före sin tid med UX”

ada-digital-sandra-peiper-rekryterare-tech-recruiter-digital-kompetens (1) kopiera

Min favorit är definitivt Radia Perlman, svarar Sandra Peiper, Talent Business Partner på Ada Digital. Radia var en skeptiker som bara tyckte att teknik ska fungera, inte vara svårbegripligt eller komplext. Man kan säga att hon var före sin tid med UX, som idag är en självklarhet.

”Hedy Lamarr såg saker ur ett annat perspektiv”

sara-scheef-vd-ada-digital (1) kopieraJag väljer Hedy Lamarr. För att hon var nyfiken, såg saker ur ett annat perspektiv och tog fram uppfinningar som var helt före hennes tid, säger Sara Scheef, VD, Ada Digital.

”Grace Hopper – för hennes mod att bryta normer”

mikaela strömberg ada digital

Jag inspireras så av Grace Hopper! Strävan efter att göra det krångliga lite enklare är verkligen uppfinningens moder, svarar Mikaela Strömberg. Både kompilatorn och COBOL är Graces förtjänst och hon är en viktig del av det som ligger till grund för den tekniska utvecklingen de senaste 60 åren. Att hon dessutom var en banbrytande närvaro i mansdominerade domäner som universitetsvärlden och flottan banar väg för flera normbrytare efter henne.

”Williamina Fleming – för hennes inspirerande framgångssaga”

Både rekryterarna Erika Ekestam och Jesper Senke väljer Williamina Fleming. Världens första kvinnliga astronom.erika ekestam jesper senke rekryterare Ada Digital

– Av månadens Ador fastnar jag lite extra för Williamina, inleder Jesper. Hon gick från hembiträde till astronom under 1800-talets förutsättningar. Hennes framgångssaga är verkligen inspirerande och visar vad begåvning och mod att utmana kan åstadkomma.

– Jag är helt enig, fortsätter Erika. Williaminas historia visar att alla med stor begåvning, potential och motivation kan lyckas oavsett bakgrund. Hon hade samhället och dåtidens normer emot sig eftersom man som kvinna inte förväntades arbeta under 1800-talet. Än idag påverkas vi av samhällsnormer som begränsar oss i arbetslivet och Williamina är en inspiration i kampen för att alla ska ha samma möjligheter på arbetsmarknaden – oavsett vem man är.

Bli en Ada du med – Sök jobb idag!

”Joan Ball – många har henne att tacka”madelene larsson linn eiman ada digital

Madelene Larsson och Linn Eimans favorit är entreprenören Joan Ball. Dyslektikern bakom onlinedating-swajpen. – Tänk att Joan så tidigt såg datorns möjligheter, trots att hon själv inte kodade, menar Linn. Och hennes arbete resulterade i att matcha människor på ett nytt sätt!

– Ja! Otroligt, instämmer Madelene. Tänk att mot alla odds och inte mentalsjuk, utan mentalstark, bröt hon normer och gjorde det ingen gjort innan henne. Många har henne att tacka för sina lyckade äktenskap skulle jag vilja påstå!

Vi tänker om. Och gör tvärtom.

Ada Lovelace

Ada Digital föddes ur frustrationen att rekryterare och konsultbolag ofta fokuserar på kandidater och konsulter med lång IT-karriär. Ofta stannar kravlistan på programspråk och ramverk. Man prioriterar ner, och ofta helt bort, motivation och personliga egenskaper eftersom det finns så få kandidater med ”rätt” erfarenhet.

Kanske är du vår nästa Ada? Vill du göra karriär som rekryterare på Ada eller kanske inom IT hos våra kunder? Spana in våra aktuella lediga jobb! Vi öppnar gärna dörrarna till en digital värld – det är många uppdragsgivare som väntar på dig.

Hör av dig till oss!

Rekommenderat för dig