Ada Digial släpper ny guide om preboarding med 10 konkreta tips.

Lästid: 2 minuter

Ny guide! Så lyckas du med preboarding av din nästa IT-specialist

10 smarta tips för en bra preboarding

Har du nyligen signat en ny medarbetare till ditt IT-team? Grattis! Gissar att du dessutom vill ge den nya kollega bästa starten på nya jobbet? Då ska du satsa på bra preboarding. Ladda ner vår nya preboarding-guide och ta del av 10 enkla tips kring hur du lyckas allra bäst!

Ladda ner guiden kostnadsfritt här!

Vad menas med preboarding?

Preboarding är tiden mellan att anställningsavtalet med en ny medarbetare signas till att hen startar sin nya anställning. Oftast handlar det om flera månader, då många har uppsägningstid och även semester att ta ut hos sin gamla arbetsgivare. Under den här tiden är det som företag smart att sakta börja introducera och välkomna den nya kollegan till sin nya arbetsplats. Så kallad preboarding.

Detta kan göra på många olika sätt. Till exempel genom att hålla den nysignade ajour med vad som händer på företaget, bjuda in till aktiviteter och genom att noga planera dagen då personen ska börja jobba.

Varför är prebording viktigt?

Ny guide om preboarding av nya medarbetare.

Det finns stora vinster med att tidigt introducera och välkomna en nysignad kollega till gänget. Inte minst när det gäller i byggandet av ert Employer Brand som arbetsgivare. Detta är troligtvis än viktigare inom den konkurrensutsatta verklighet som råder inom IT och Tech. Och där det råder huggsexa om specialisterna.

Har ni en genomtänkt process kring preboarding på plats behöver det dessutom inte ta mycket tid i anspråk. Det blir också ett viktigt verktyg för att skapa en attraktiv arbetsplats där medarbetare vill jobba och framförallt stanna långsiktigt.

Så här säger till exempel Ada Digitals HR-chef Maria Nordenhem:

– Jag skulle säga att preboarding är minst lika viktigt som onboarding. Med en tydlig plan har arbetsgivare verkligen en chans att sakta börja introducera nya medarbetare innan start, vilket är mycket värdefullt både för den nya kollegan och för företagets Employer Brand.

3 tips för en lyckad pre-boading

I Ada Digitals nysläppta preboading-guide som riktar sig till dig som är chef eller jobbar inom HR får du en rad konkreta och enkla tips för en lyckad preboarding.

Därför är preboarding av nya medarbetare viktigt.

Här får du tre snabba tips från guiden!

  1. Bjud in till aktiviteter
    Har ni en inplanerad after work eller teamlunch på gång? Eller kanske en dedikerad konferensdag? Bjud in den nya kollegan och ge hen chansen att bekanta sig med gänget innan första riktiga jobbdagen! Garanterat uppskattat och en fin gest för att skapa en känsla av tillhörighet och lojalitet tidigt.
  2. Uppmuntra teamet att connecta på LinkedIn
    Be närmsta teamet att slänga iväg en kontaktförfrågan och säga hej och presentera sig för den nya kollegan. Också ett bra sätt för befintlig team att få en inblick i hens tidigare erfarenheter och arbetsplatser. Kanske finns också gemensamma nämnare som kan vara en bra icebreaker när hen har sin första jobbdag.
  3. Ge bort ett välkomstkit
    Om ni har merch med er företagslogga på kan du ­paketera detta tillsammans med en välkomsthälsning i en presentkorg. Varför inte med budskapet ”Du gjorde det, nu är du en av oss!” ­signerat alla kollegor i närmaste teamet. Saknas företagsprodukter funkar såklart ett egenkomponerat kit lika bra. Vem blir inte glad över till exempel en blomma eller godsaker med tillhörande hälsning.

Ladda ner preboarding-guiden här.Ladda ner preboarding-guiden gratis!

Här bjuder vi på 10 värdefulla preboarding-tips som både höjer ert Employer Brand och stärker relationen till den framtida kollegan. Perfekt läsning till dig som just signat en ny kollega och som vill ge hen bästa starten på sin nya arbetsplats.

Rekommenderat för dig