Jobben som ger högst lön 2040

Lästid: 6 minuter

Jobb som ger högst lön 2040

Här är jobben du bör satsa på för en ljus framtid!

Att digitaliseringen påverkar hela samhället är ett faktum, inte minst arbetsmarknaden. Aldrig tidigare har världen förändrats så fort och anpassning till en ny verklighet som avspeglas genom skärmar är ett måste. Men hur påverkar detta våra förutsättningar på arbetsmarknaden och vilka jobb kommer ersättas av robotar? Här är en snabbguide på vilka jobb du bör satsa på för en säker Tech-framtid!

Spanar genom kikaren mot framtiden

Som ung hoppade Nikolas Badminton från Somerset av skolan och började arbeta som ”milkman”. Men kort därefter övertalade hans föräldrar honom att gå tillbaka till college och läsa datavetenskap, vilket då var ett helt nytt ämne.

Tiden har passerat sedan dess och idag har 50-åriga Nikolas en 1,5 årig son. Hans tidigare studier inom datavetenskap har även visat sig vara grunden för dagens moderna samhälle. I en föränderlig värld kan Nikolas däremot, som de flesta föräldrarna, inte undgå att undra vad som väntar hans barn. Dock har Nikolas mer koll på detta än andra. Han jobbar nämligen som futurist, vilket innebär att han har kännedom kring vad som händer i just framtiden. Det här delar han också med sig av till stora företag, bland annat Nasa, Google, Microsoft och FN.

Men vad väntar egentligen de som föds idag? Hur kommer arbetsplatserna se ut när de fyller 18 år 2040?

Framtidens teknik

När vi blickar in i framtidens arbetsmarknadskikare handlar det inte om vilka jobb som kommer automatiseras, utan snarare när de kommer automatiseras. Vi kan även se att alla delar av ekonomin kommer att påverkas av denna förändring. År 2024 spås maskiner vara bättre översättare än människan. 2027 kör de lastbilar och senast 2031 arbetar de inom detaljhandeln. 2053 utför de operationer. Inom de närmsta 120 åren är alla mänskliga jobb beräknade att vara helt automatiserade.

Men även om tusentals jobb kan komma att försvinna finns det ändå goda nyheter! Genom att människa och maskin kommer behöva leva i en symbios slipper vi det repetitiva arbetet. Detta kommer bana väg för mer tid åt det kreativa arbetet då AI inte kommer vara bra på kreativitet, empati, filosofi och den mänskliga gruppdynamiken.

Framtidens jobb

1. Människocentrerad designer och etiker

Vill du jobba som människocentrerad designer och etiker i framtiden?

När vi använder exempelvis sociala medier idag så äger leverantören den data vi ger ifrån oss. Men en människocentrerad designer vänder på allt och sätter istället personens rättigheter framför företagets. Vi kommer äga vår egna data! Motsvarande roller som finns på arbetsmarknaden idag är systemdesigners, mjukvaruingenjörer, professorer i etik, psykologer och filosofer. Utbildning som behövs som människocentrerad designer och etiker är allt från datavetenskap till filosofi, psykologi, design eller etik. Många tar en magister inom dessa områden redan idag.

Lön 2040:  £ 100 000 + (beräknad lön 2040, med hänsyn till inflationen).

2. Dataforskare och datamäklare

Senast år 2040 kommer vi att göra mer än 8000 datainteraktioner per dag, cirka en per tionde sekund. Alla företag kommer behöva dataforskare som hjälper dem hantera datan de har. Man talar om ”data-dignity” som innebär att du har rätt till den data du producerar. Du har rätt att hålla den privat eller att sälja den vidare för kommersiellt syfte, så du har din personliga dataekonomi som du kan tjäna pengar på. De som säljer datan åt dig har professionen: datamäklare. Däremot finns det roller idag som påminner om framtidens dataforskare såsom mjukvaruutvecklare, data- och affärsanalytiker, databasadministratörer, AI-utbildare och ingenjörer. Men om du skulle vara intresserad att arbeta som dataforskare i framtiden behöver du utbilda dig inom bland annat datavetenskap, dataanalys, psykologi, statistik, ekonomi eller datavetenskap.

Lön 2040: £ 75 000 +

3. Robotterapeut

Frasen ”the internet of things” syftar på tanken att olika objekt kan bli kopplade ihop och prata med varandra via webben. Exempelvis det smarta kylskåpet som redan idag klarar viss kommunikation via webben med sin ägare. Maskininlärning, smarta enheter och robotik kommer vara så utbredda i samhället att de kommer bli kännande och börja känna som vi gör, enligt Nikolas Badminton. ”Professionella psykologer kommer förbättra sina färdigheter för att förstå nyanser av artificiell intelligens och hur maskiner lär sig. Våra brödrostar kan behöva hjälp – och vi kommer finnas där för dem.” Psykologi med andra discipliner såsom databehandling, neurolingvistik, socialt arbete eller etik är några utbildningar som behövs om du vill utbilda dig till framtidens robotterapeut.

Ett av framtidens jobb är robotöversättare

Lön 2040: £ 250 000 +

4. Robotöversättare

”Jag pratade med en gymnasieelev idag som ville bli lingvist” säger framtidsforskaren Matthew Griffin. ”Medan han en gång i tiden kunnat översätta kinesiska eller italienska, skulle han nu kunna översätta AI.” Man har upptäckt att AI-robotar, programmerade för att tala engelska, sinsemellan faktiskt har uppfunnit sina egna språk. ”AI-översättare kommer att vara människor som är skickliga i att försöka förstå de olika språk som AI skapat för sig själv av sig självt.” Dagens lingvister och översättare kommer alltså i framtiden istället arbeta med AI-översättning i form av robotöversättare. Även om yrket ändras kommer fortfarande en utbildning inom lingvistik och översättning behövas i rollen.

Lön 2040: £ 50 000 +

5. Aktivistiska konstnärer och kreatörer

Konstnärer, författare och producenter av TV-program är några roller som idag motsvarar vad vi i framtiden kommer att kalla aktivistiska konstnärer och skapare för. Som aktivistisk konstnär och skapare behöver du en utbildning inom konst, musik eller koreografi. Enligt Nikola kommer TV, som vi känner till den idag, inte existera 2040. Underhållning som producerats för att vi ska titta på den kommer bytas ut mot samarbetande interaktiva former av TV, musik, video och konst. Det kommer handla om mer än bara underhållning.

Lön 2040: £ 75 000 +

6. Metaverse arkitekt och värlsbyggare

Framtidens jobb som metaverse arkitekt och världsbyggare

Tanken är att VR kommer bli en normal del av våra liv såsom internet och datorspel är idag. ”Vi kommer leva i en värld med blandad verklighet, så jag skulle kunna ha mina normala glasögon och se mig omkring i min värld samtidigt som den kompletteras med information om föremål. Virtuella versioner av oss själva kommer mötas i virtuella konferensrum med virtuell konst och möbler,” säger Nikolas. Den virtuella världen kommer att byggas av enorma team. För att kunna bli en del av dessa team behöver du ha en utbildning inom datordesign, visuella effekter, datorprogrammering eller hårdvarudesign. Dock finns det liknande roller i nuläget såsom arkitekter, videospelsdesigner, FX artister, bildkonstnärer, musiker, ljudtekniker och modedesigner.

Lön 2040: £ 100 000 +

7. Lokala företagare

I framtiden kommer fler och fler att starta företag, vilket vi i framtiden kommer identifiera som lokala företagare istället för dagens entreprenörer. En del kommer vara online , en del offline. En del kommer vara hantverkstjänster som folk vill ha eftersom de inte vill att en robot ska göra tex en smörgås åt dem. Som lokal företagare är utbildning inom olika ämnen nyckeln till framgång!

Lön 2040: £ 50 000 +

8. Experter på cybersäkerhet och desinformation

Från dagens mjukvaruutvecklare, data- och affärsanalytiker och AI-utbildare kommer vi i framtiden ha experter på cybersäkerhet. Eftersom vi spenderar allt mer tid genom skärmen kommer vi att behöva onlinepoliser för att svara på cyberattacker, garantera integritet samt säkerhet för alla. Vi kommer också att behöva personer vars jobb är att skydda företag och privatpersoner mot desinformation. ”Det finns för närvarande trollfarmar som pumpar desinformation till sociala medier och vi kommer att behöva utbildade människor för att förstå vad som är falskt och hur man kan stoppa det”, säger Nikola Badminton. För att lyckas i denna rollen behöver du därför utbildning i datavetenskap och informationsteori.

Lön 2040: £ 100 000 +

Matingenjör är ett av framtidens jobb 2040

9. Matingenjör

”Idag har vi möjlighet att 3D-printa mat”, säger Matthew Griffin. ”Vi har också förmågan att odla olika sorters mat i bioreaktorer vilket är där man tar en cell från ett djur, stoppar in den i en bioreaktor och får ut ett halvt kilo kött. En livsmedelsingenjör eller matingenjör kommer vara en person som kan konstruera olika livsmedel på molekylär nivå.” Detta kommer innebära att matingenjörer troligtvis ersätter böndernas jobb. Som matingenjör behöver du utbildning inom biokemi och teknik.

Lön 2040: £ 75 000 +

10. Vårdpersonal och biohackers

Lång livslängd kommer sannolikt bli ett livsmål för de som är superrika, eftersom medelåldern för de med en inkomst på mer än 125 miljoner kan stiga till ca 130 år. Biohacking innebär att du använder implanterbar teknologi, kost, stamcellsinjektioner och olika medicinska procedurer för att förlänga människans liv i decennier bortom det nuvarande normala intervallet. En åldrande befolkning innebär också att det kommer vara en stor efterfrågan på vårdare och sjuksköterskor. Därför gör du rätt i att utbilda dig inom traditionell medicin och en rad specialiteter inklusive kost och teknik för att säkra jobbet som vårdpersonal eller biohacker.

Lön 2040: £ 75 000 +

Kommer traditionella examina finnas kvar?

Framtidens arbetsmarknad innebär en fortsätt utveckling, vilket gör att människor behöver omskola sig och fortsätta lära sig hela livet. Rådet till unga människor är därför att kika på listan med 17 världsutvecklingsmål som FN publicerat. Listan innehåller världsproblem som söker en lösning såsom hunger, vattenbristen, föroreningar och utbildning. Nikolas Badminton tror att arbetet i framtiden kommer att vara målstyrt och att det inte kommer finnas några enkla jobb för livet – istället kommer vi att arbeta med olika projekt samtidigt. Badminton är därför hoppfull för sitt eget barn.

Läs även: På spaning in i framtidens ingenjörsjobb med TNG Tech.

Lediga jobb

Rekommenderat för dig