Kompetensmöjlighet istället för kompetensbrist – om Pippi får bestämma

Lästid: 3 minuter

VD-Insights: Kompetensmöjlighet istället för kompetensbrist

… om Pippi får bestämma

Kompetensbrist! Kandidatbrist! Från alla håll översvämmas vi idag av svarta skräcksiffror där digitaliseringen utmålas som ett monster som kommer äta upp allas jobb och lämna oss handfallna och hjälplösa. Men om vi slutar beklaga oss och istället börjar tänka nytt så kan en värld av möjligheter istället öppna sig.

Enligt rapporten IT-kompetensbristen saknas 70 000 personer inom techsektorn 2024

Du behöver idag inte vistas länge på nyhetssidor och i sociala nätverk för att mötas av ord som kompetensbrist, varvat med kandidatbrist. Sveriges digitala position internationellt är hotad, heter det, och det är bara en tidsfråga innan våra företag kommer fly landet i jakten på kompetens. Och visst kan det vara lätt att känna oro inför framtiden.

65 procent av våra grundskoleelever kommer jobba med yrken som ännu inte finns. Samtidigt ser vi inte tillräckligt hög andel personer som väljer att studera IT och teknik. År 2024 kommer det saknas 70 000 personer i IT-branschen, enligt en rapporten IT-kompetensbristen från IT- och Telekomföretagen.

Det råder inga tvivel om att vi står inför en framtid där alla yrken gradvis kommer digitaliseras. Ett paradigmskifte där ny teknologi förändrar arbetsmarknaden i grunden. Men finns det verkligen inget mer konstruktivt att göra än att fortsätta skriva artiklar och blogginlägg om kompetensbrist? Var finns handlingskraften och påhittigheten?

Med Pippi och Ada som inspiration

När Pippi Långstrump gick ut i naturen för att leta efter en spunk visste hon först inte vad det var för något. Men hon var fast beslutsam att ta reda på det. När hon till slut hittade en uppochnervänd skalbagge utbrast hon: ”tror du inte jag känner igen en spunk när jag ser den!”.

Att liksom Pippi Långstrump vara påhittig och ifrågasättande är inte alls dumt för att lyckas med rekrytering av digitala specialister. För kanske är vårt största problem inte brist på kompetens, utan brist på kreativa tillvägagångsätt för att hitta den?

När vi valde att uppkalla oss efter Ada Lovelace, världens första programmerare, var det just för att hon vågade tänka annorlunda. Hon kombinerade fakta med fantasi och ifrågasatte grundläggande sanningar när hon under 1800-talets första hälft skapade den första algoritmen. I hennes anda strävar vi på Ada Digital efter att rekrytera modigt och mer öppet jämfört med traditionell searchverksamhet inom IT. Kompetensbrist skulle inte ha existerat i Adas värld. Istället skulle hon ha hittat andra vägar.

Läs även: Kompetensbrist? Därför är bra search viktigt vid IT-rekrytering

Minska din kompetensbrist – sänk trösklarna

Modern IT-rekrytering med Ada Digital - vi sänker trösklarna i techbranschen

Idag jobbar många IT-rekryterare i slutna nätverk och missar kandidater som har relevant erfarenhet från angränsade yrkesområden, eller som har tillräcklig teknisk grund men ännu inte tillräcklig erfarenhet. Så vem är det som egentligen skapar kompetensbrist? Är det vi själva som inte kan se andra lösningar?

För att utmana rådande tankesätt har vi på Ada Digital, precis som Pippi, hittat på ett nytt ord. Vi har bytt ut ordet kandidat till Ada. Vi brukar också säga ”tror du inte jag känner igen en Ada när jag ser den!”.

En Ada behöver inte nödvändigtvis vara en person som studerat datateknik på KTH och som passar in i den stereotypa bilden av någon som jobbar i IT-branschen. En Ada är en kandidat med hög utvecklingspotential, begåvning, stort driv framåt samt har de personliga egenskaper som krävs för att lyckas med utmaningen att i högt tempo bygga vidare på sin kompetens.

När man först ser en Ada så vet man inte alltid att det är en Ada. Man behöver gå in öppet och förutsättningslöst för att reda på det. Och en Ada kan vara precis vem som helst. Som har potential nog att tänka utanför sin egen kontext. Och vips – din kompetensbrist är en möjlighet.

Ju fler av dessa kandidater vi kan hitta, desto mer rakryggade kan vi gå mot framtiden!

Känns väl inte som en omöjlighet, eller hur? Vill du diskutera vidare med oss så hör av dig! Vi berättar gärna mer om vårt erbjudande och hur vi utmanar traditionell IT-rekrytering. Eller så är du kanske också en Ada? Då har vi spännande lediga jobb för dig inom Tech, Digital Commerce, Data & Analytics och IT Security. Varmt välkommen!

Kontakta Ada Digital

Rekommenderat för dig