Vår agila searchmetod Digital Cross Search är särskilt framtagen för att identifiera och attrahera bristkompetens
osynlig kompetens potential rekrytering två glada män skrattar

Så hittar du digitala talanger med osynlig kompetens och rätt potential

Att värdera en jobbsökares kompetens och erfarenhet är ofta lättare sagt än gjort. Efter en snabb skrollning av kandidatens CV skapar sig säkert många en bild av personen, men då endast baserat på vilka programmeringsspråk och IT-system hen kan. Då till den stora frågan: Hur lyckas man identifiera ”osynliga” kompetenser som nyfikenhet, flexibilitet och snabblärdhet?

kvinna rekryterare ada digital glad telefon

Vad sägs om egenskaper som kreativ, strukturerad, initiativrik, pålitlig, samarbetsvillig och en fena på problemlösning? Visst låter det som en perfekt anställd?

Många chefer skulle nog instämma i att ovan nämnda förmågor faktiskt är mer värdefulla än specifika programmeringsspråk eller ett prestigefyllt certifikat inom ett visst ämnesområde. Även om goda meriter självklart aldrig är fel, så talas det allt oftare om de mjukare aspekterna av kompetens.

Soft skills – förmågor som borde få större fokus

Soft skills innebär förmågor som inte lärs ut på traditionellt vis, som på universitet eller högskola. Däremot är dessa ofta avgörande för att medarbetaren ska kunna utvecklas på arbetsplatsen. Eftertraktade förmågor för att kunna tänka långsiktigt och skapa värde inom organisationen. Men för att lyckas hitta dessa krävs det att man vågar tänka utanför boxen. Att hitta osynlig kompetens innebär ofta att man vågar utmana den traditionella synen på potential.

En trendspaning som vi tillsammans med TNG snappade upp under vårt gemensamma och digitala event Unbiased Day 2021 var nya superjobs. De förklaras lättast som nya yrken som skapas av den snabba digitala transformationen och digitaliseringen. Jobb som kombinerar AI och IT med människans soft skills. Men att rekrytera för superjobs och future fit är inte helt enkelt – det handlar om att hitta medarbetare med förmåga att snabbt kunna lära sig nytt, som vill ställa om och förändras i takt med att nya problem uppstår.

Många upplever utmaningar kring hur man mäter osynlig kompetens

Samtidigt som medvetenheten kring soft skills ökar finns en osäkerhet kring hur man mäter, identifierar och bedömer förmågorna.

När vi rekryterar på Ada Digital använder vi en agil och datadriven rekryteringsprocess för att kvalitetssäkra avgörande kompetens. Alltid med fokus på att säkra kandidaternas digitala mindset. Vi är nämligen övertygade om att en kandidat med rätt digitalt mindset adapterar snabbare till den föränderliga värld vi lever och lär i. Som sedan levererar i ditt team.

Så vad säger du, vill du ta tillvara på möjligheten och stärka upp din organisation med en specialist inom digital utveckling? Hör av dig till oss på Ada Digital idag!

Kontakta Ada Digital!

Liknande inlägg