Karriärvägar för dig som vill jobba inom IT och saknar högskoleexamen.

Lästid: 3 minuter

Så gör du IT-karriär utan högskoleexamen

Karriärvägar in i den heta IT-branschen

Går det att göra karriär inom IT / Tech utan att ha en högskoleexamen på sitt CV? Självklart! säger vi på rekryteringsföretaget Ada Digital. Möjligheterna för en IT-talang har nämligen aldrig varit så stora som nu. Här berättar vi mer om vilka spännande karriärvägar det finns inom IT.

IT-branschen fullkomligt skriker efter nya medarbetare. Färska siffror från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige visar att hela 70 000 specialister (!) saknas redan 2024. Systemutveckling, AI, IT-säkerhet, användbarhetsdesign, spelutveckling och 5G-teknik är bara några områden som man pekar ut.

För att möta den enorma efterfråga på digitala tjänster är nytänkande ett måste. Här gäller det för arbetsgivarna och cheferna att lyfta blicken. Att våga utmana de traditionella föreställningarna om vad IT-kompetens egentligen är och väga in faktorer som potential och motivation vid nyrekryteringar. Varför? För att hitta IT-talanger som snabbt kommer lära sig nytt och passa på den snabbföränderlig techscenen över tid.

Jätteroligt jobb med god löneutveckling

Sara Scheef, VD Ada Digital, om vikten av Employer Branding inom IT och Tech.
Sara Scheef, VD Ada Digital.

Den rådande situationen på arbetsmarknaden öppnar nya dörrar för alla som är sugna på en karriär inom IT. Vare sig du är nyexad eller vill sadla om och testa en ny bransch.

– Det finns just nu oändliga jobbmöjligheter och det är ett jättebra taktiskt karriärsdrag att satsa inom IT. Arbetsgivare idag tvekar inte att anställa en person som till exempel gått en accelererad utbildning inom systemutveckling, säger Sara Scheef, VD Ada Digital, och fortsätter:

– Du får inte bara ett väldigt roligt jobb. Du kan dessutom förvänta dig spännande arbetsuppgifter och en god löneutveckling. Inom bara ett par år räknas du som senior.

Karriärvägar in i IT-branschen

Karriärvägarna är många för dig som vill jobba inom branschen. Här finns både längre YH-utbildningar på 1, 2 år till accelererade utbildningar som genomförs under några månader. CSN-berättigade såväl som privata alternativ.
Inspireras till exempel av konsultchefen Linnéa Wilhelmsson som bytte bana och idag är en av många kvinnor som går över till Techsektorn. Efter att ha gått en accelererad utbildning under ett halvår jobbar hon idag som Software Engineer.

”Branschen behöver nya perspektiv”

Sara Scheef ser mycket positivt på att personer med annan bakgrund, som Linnéa, söker sig till branschen. Just för att addera nya perspektiv och idéer i en annars väldigt homogen yrkesgrupp.

Hon tipsar också om att ett bra första steg för dig som är sugen på att byta till IT-sektorn är att gräva där du står – alltså på din nuvarande arbetsplats. Kanske finns det utvecklingsmöjligheter bara du flaggar för att du är intresserad.

– Det gäller att visa att man verkligen vill. Att visa nyfikenhet och ha hög motivation. Och så underlättar det ju självklart om man i grunden är en logisk person som gillar problemlösning, säger Sara Scheef.

Sök till talangprogrammet Diversity4Tech

Gör karriär inom IT - sök till talangprogrammet Diversity4Tech.

Som en konkret satsning för att hitta ”otraditionella” IT-talanger med hög potential har Ada Digital nyligen lanserat talangprogrammet Diversity4Tech. Ett initiativ som utmanar övriga talangprogram inom IT / Tech.
Här är det nämligen din potential och motivation som är helt avgörande för att knipa en plats. Inte din utbildningsbakgrund.

Första omgången av Diversity4Tech startar på försäkringsbolaget och banken Skandia redan i februari 2023. Ansökningsperioden är öppen och pågår fram till 30 november.

Det enda formella kravet för att söka är någon form av eftergymnasial utbildning inom objektorienterad programmering. Alternativt motsvarande kunskap från arbetslivet.

– Våra 12 talanger får bästa tänkbara starten i karriären. En brygga ut i arbetslivet. Med allt från regelbunden kompetensutveckling till coachning med praktiska hands on-tips på plats hos en attraktiv och innovativ arbetsgivare. Själva gemenskapen i nätverket är självklart också en viktig del och vi kommer arrangera flertalet sociala events under programmets gång, säger Sara Scheef.

Låter det intressant? Läs mer om Diversity4Tech via länken nedan och skicka in din intresseanmälan redan idag! Vi på Ada Digital ser fram emot att höra från dig!

Läs mer om Diversity4Tech


3 tips! Så gör du IT-karriär utan högskoleutbildning

  1. Satsa på en kortare utbildning
    Det finns en rad YH-utbildningar inom IT / Tech som oftast är 1–2 år. Därtill erbjuder en rad företag, både CSN-berättigade och privata, även accelererande utbildningar som du genomgår under några månader.
  2. Skaffa dig egen erfarenhet
    Trägen vinner och är du intresserad av att koda och lär dig hantverket ökar dina chanser att få jobb. Du kan till exempel lyfta att du är intresserad av att vidareutveckla dig inom IT på din nuvarande arbetsplats och se vad det ger för resultat. Du kan även söka extrajobb eller praktik och på den vägen skaffa dig erfarenheten som krävs för att ta sig in i branschen. Ett smart tips är också att ta hjälp av alla de gratiskurser och tutorials som finns att tillgå online på exempelvis Youtube.
  3. Sök till Diversity4Tech
    Ada Digitals nya talangprogram erbjuder en toppenstart i karriären för IT-talanger med olika bakgrund och erfarenheter. Här är det inte främst din utbildningsbakgrund som avgör om du blir antagen, utan din potential och motivation för jobbet. Du läser mer här!

Rekommenderat för dig