Så starar du hösten med en ny karriär inom IT och Tech

Lästid: 2 minuter

Din guide för en karriär inom IT och Tech

Hur ser din framtida IT-karriär ut?

För många kan hösten kännas som en nystart. Vi kommer tillbaka från semestern utvilade och nyfikna på nya utmaningar.  Kanske har du under ledigheten även hunnit reflekterat över hur du vill göra med din karriär inom IT framåt? För det finns många spännande jobbmöjligheter!

Det har väl inte undgått någon i IT-branschen att det råder extremt högt tryck på arbetsmarknaden inom digital utveckling just nu. Och trenden ser inte ut att avta – snarare tvärtom.

Faktum är att det finns flera lediga jobb hos oss på Ada Digital just nu med många spännande företag och uppdrag. Bara det är en anledning att gå in och sondera terrängen efter semestern.

För i samband med att vi kommer tillbaka till arbetsplatsen efter semestern börjar många av oss reflektera över vår situation. Både vad gäller privatliv men också karriären. Vad har funkat bra och mindre bra? Vad kan och vill jag förändra nu när hösten gör intåg?

5 tankar till dig som funderar på en ny karriär inom IT!

1. Reflektera

För dig som jobbar som digital specialist eller utvecklare finns det ofta ett stort utrymme att själv sätta krav hos en framtida arbetsgivare. Så fundera över vilka områden, tech, verktyg och företag som intresserar dig. Många av oss letar också efter rätt ”why”, ett tydligt syfte och värde, på jobbet. Även ledarskap och företagskultur spelar stor roll. En bra fråga att utgå ifrån: Är det något jag saknar på min nuvarande arbetsplats?

Byt it karriär med hjälp av LinkedIn

2. Var tydlig i din Linkedin-profil

Idag letar många arbetsgivare och rekryterare efter framtidens medarbetare digitalt, och då främst på Linkedin. Troligtvis är du van att ofta få förfrågningar via plattformen. Ett tips här är att uppdatera din profil och överst lyfta fram vad du själv skulle vilja jobba med framöver, områden som intresserar dig och specifika önskemål. Ju tydligare du är i din Linkedinprofil desto fler relevanta förfrågningar. Glöm även inte att lägga till ”Open to work” i din profil.

3. Är du redan i en rekryteringsprocess?

Om du redan är i kontakt med en eller flera arbetsgivare eller rekryterare ta reda på så mycket som möjligt om den aktuella rollen och företaget. Ställ frågor! Glöm dock inte att tydligt lyfta fram vad du söker och vill utvecklas inom. Vänta heller inte med att prata om lön, remote work, semester eller flextid. Allt för att undvika långa och onödiga processer där du och företaget i slutändan står för långt ifrån varandra.

4. Låt dig inte skrämmas av en kravprofil

Har du hittat ett intressant jobb, men där din erfarenhet inte exakt motsvarar kravprofilen i annonsen? Sök ändå! På grund av den rådande kompetensbristen finns definitivt större chans att knipa jobbet även om du inte uppfyller kraven till punkt och pricka. En platsannons är ofta en önskelista och inte får du allt du önskar dig till din födelsedag? Självklart har även din personlighet och motivation för jobbet stor betydelse för en framtida arbetsgivare.

5. Planera din karriär framåt

Även om du inte är redo att byta jobb så kan det ändå vara bra att ha en långsiktig plan framåt. Kika runt bland lediga jobb och se hur nya tjänster beskrivs och vad som spontant lockar dig. Du hittar garanterat spännande arbetsgivare som du kan ha koll på och i framtiden eventuellt söka jobb hos.

Är du redo att ta dig än en ny karriärutmaning? Kontakta oss på Ada Digital redan idag!

Lediga jobb

Rekommenderat för dig