Tips och inspiration för din karriär inom IT och Tech

Lästid: 3 minuter

Din guide för en karriär inom IT och Tech

Hur ser din framtida IT-karriär ut?

Dags för en nystart? För dig som vill göra karriär inom IT och Tech finns många spännande jobbmöjligheter! Här bjuder vi på Ada Digital på tips och inspiration för dig som är nyfiken på nya utmaningar.

Det har väl inte undgått någon i IT-branschen att det råder extremt högt tryck på arbetsmarknaden inom digital utveckling. Och trenden ser inte ut att avta – snarare tvärtom.

Faktum är att det finns flera lediga jobb hos oss på Ada Digital just nu med många spännande företag och uppdrag. Bara det är en anledning att gå in och sondera terrängen!

5 tankar till dig som funderar på en ny karriär inom IT

1. Reflektera

För dig som jobbar som digital specialist eller utvecklare finns det ofta ett stort utrymme att själv sätta krav hos en framtida arbetsgivare. Så fundera över vilka områden, tech, verktyg och företag som intresserar dig. Många av oss letar också efter rätt ”why”, ett tydligt syfte och värde, på jobbet. Även ledarskap och företagskultur spelar stor roll. En bra fråga att utgå ifrån: Är det något jag saknar på min nuvarande arbetsplats?

2. Var tydlig i din Linkedin-profil

Byt it karriär med hjälp av LinkedInIdag letar många arbetsgivare och rekryterare efter framtidens medarbetare digitalt, och då främst på Linkedin. Troligtvis är du van att ofta få förfrågningar via plattformen.

Vill du optimera dina förutsättningar framåt? Då kommer här en checklista för att se över din LinkedIn-profil:

 • Var konkret
  Se till att du tydligt lyfter fram din erfarenhet och kompetens. Vilka:
  – Utbildningar och kurser har du gått?
  – Olika roller har du haft och vad har dina arbetsuppgifter och ansvarsområden varit där?
  – Programmeringsspråk, verktyg och program har du arbetat med eller studerat?
 • Glöm inte hobbyprojekt och intressen
  Relevant erfarenhet behöver idag inte alltid vara från ett jobb eller utbildning. Har du ägnat dig åt något projekt på fritiden eller som uppgift i skolan där du berört olika tekniker och verktyg? Kanske har du en Github med några spännande projekt? Se därmed till att du verkligen får med all din kompetens, så blir det lättare för rekryteraren att sälja in dig till en potentiell arbetsgivare!
 • Berätta hur du vill utvecklas
  Tidigare erfarenhet i all ära, men med tanke på hur snabbt utvecklingen går inom branschen är reskilling och upskilling idag närmast en självklarhet. Så fundera därför på vad du vill framåt och hur du vill utvecklas och se till att du lyfter fram det! Vill du specialisera dig inom ett specifikt område eller ta dig an en mer ledande roll? Kort sagt – Tänk stort eftersom möjligheterna är många!
 • Se över dina nyckelord
  Trender kommer och går. Särskilt inom IT och digital utveckling skiftar ständigt orden som rekryterare letar efter när de scannar igenom ditt CV eller LinkedIn-profil. Ta därför en titt på jobbeskrivningen i några aktuella platsannonser på företag du tycker verkar intressanta. Dubbelkolla därefter att du har fått med de du tycker känns mest relevanta för dig.
 • Säkerställ att du är nåbar
  Sist men inte minst. Dubbelkolla att dina kontaktuppgifter är up-to-date så att rekryterare snabbt och enkelt kan nå dig via e-post, telefon eller LinkedIn så att du på så sätt inte går miste om något intressant erbjudande!

3. Är du redan i en rekryteringsprocess?

Om du redan är i kontakt med en eller flera arbetsgivare eller rekryterare ta reda på så mycket som möjligt om den aktuella rollen och företaget. Ställ frågor! Glöm dock inte att tydligt lyfta fram vad du söker och vill utvecklas inom. Vänta heller inte med att prata om lön, remote work, semester eller flextid. Allt för att undvika långa och onödiga processer där du och företaget i slutändan står för långt ifrån varandra.

4. Låt dig inte skrämmas av en kravprofil

Har du hittat ett intressant jobb, men där din erfarenhet inte exakt motsvarar kravprofilen i annonsen? Sök ändå! På grund av den rådande kompetensbristen finns definitivt större chans att knipa jobbet även om du inte uppfyller kraven till punkt och pricka. En platsannons är ofta en önskelista och inte får du allt du önskar dig till din födelsedag? Självklart har även din personlighet och motivation för jobbet stor betydelse för en framtida arbetsgivare.

5. Planera din karriär framåt

Även om du inte är redo att byta jobb så kan det ändå vara bra att ha en långsiktig plan framåt. Kika runt bland lediga jobb och se hur nya tjänster beskrivs och vad som spontant lockar dig. Du hittar garanterat spännande arbetsgivare som du kan ha koll på och i framtiden eventuellt söka jobb hos.

Är du redo att ta dig än en ny karriärutmaning? Klicka dig vidare nedan för att se vilka jobb vi har ute just nu eller skicka en spontanansökan så kontaktar vi dig så snart det dyker upp ett jobb eller konsultuppdrag som matchar din profil!

Se alla lediga jobb

Rekommenderat för dig