5 situationer där det passar att hyra in en IT-konsult.

Lästid: 2 minuter

Förändringar på gång? Därför ska du hyra in en IT-konsult

Lägen då en konsult kan stärka den digitala affären

Digitalisering. Teknikskifte. Och en AI-revolution redo att förändra allt vi tidigare sett. Ja, vår snabbföränderliga värld kräver i allt större utsträckning snabba och flexibla lösningar för utveckla den digitala affären. Här kan en erfaren IT-konsult, interimschef eller förändringsledare vara svaret på ekvationen. Både på kort och lång sikt.

En IT-konsult kan bidra till den digitala affären på många sätt.

Samtidigt som omvärlden skakar och lågkonjunkturen hotar, behöver många företag fortsätta gasa för att inte hamna efter i den tekniska utvecklingen.

För att bibehålla tempot krävs ofta specialistkompetenser, liksom erfarna ledare med lång erfarenhet inom IT och digital utveckling som kan leda arbetet i mål. Personer som inte alltid finns i det befintliga teamet. Här kan en tillfällig konsult eller interimschef ofta vara en smart och kostnadseffektiv lösning.

Stor påverkan på organisationen

– Interimschefer har en intressant roll. De kliver in i det dagliga arbetet från dag ett.

Det säger Viktoria Rubin, doktorand vid Stockholms universitet, till Chefstidningen. Hon forskar kring hur organisationer använder interimschefer för att bidra till förändringar. Från sin forskning lyfter hon bland annat hur en interimschef kan bidra med nya infallsvinklar på problem samt det hon kallar handlingskompetens. Det vill säga att man kan visa organisationen att det finns andra sätt att göra saker, genom att man är med i det dagliga arbetet.

Att den inhyrda personen inte har någon historia eller tidigare relationer inom organisationen kan också vara en fördel vid förändringsarbete, menar Viktoria Rubin. Då den objektiva rollen gör förändringen mindre kontroversiell.

”Injektion av nytänkande”

Att det idag finns ett ökat tryck på interimskonsulter inom IT är något som Mathias Jonsson, Talent Business Partner på Ada Digital, märker av. Han menar att en tillfällig interimskonsult eller chef kan vara särskilt värdefull inom Tech-branschen, där tempot ofta är högt och förändring en konstant faktor.

– En IT-konsult kan ge ett företag en form av injektion av nytänkande och öppna ny vägar framåt. Hen kan även ifrågasätta gamla tillvägagångssätt som allt som oftast kan vara svårt att se bortom, men där det kan finnas nya vägar som ger ett ökat resultat och effektivitet, konstaterar Mathias.

5 utmaningar där en IT-konsult kan göra skillnad

 1. Digitaliserings- och utvecklingsprojekt
  För att driva på digitaliseringsresan krävs ofta spetskompetenser som inte finns inhouse. En IT-konsult eller interimschef, med erfarenhet från liknande uppdrag, kan då komma in och leda era projekt i mål.
 2. Teknikskifte
  I samband med exempelvis ett systembyte eller i arbetet med nya implementeringar såväl som optimeringar av IT-processer behövs det ofta fler i teamet med specifik spetskompetens. Men endast under en begränsad period. Då kan en konsultlösning vara svaret.
 3. Uppsägningar och sjukskrivningar
  När en specialist eller chef plötsligt försvinner kan både projekt och det vardagliga arbetet tappa fart. En konsult kan då snabbt vara på plats, fylla tomrummet och säkerställa att arbetet flyter på tills det att en permanent lösning är på plats.
 4. I väntan på en ny medarbetare
  Kompetensbristen har länge varit den största utmaningen inom IT och Tech, vilket också naturligt sinkar rekryteringsprocessen. För att inte tappa fart, i väntan på en ny medarbetaren, kan en IT-konsult eller interimschef vara ett bra alternativ.
 5. Nya perspektiv
  Att få in en IT-konsult i teamet kan ge ny energi och kraft. Utan att färgas av historik och personliga relationer kan personen röra runt i grytan, komma med nya infallsvinklar, innovation och bidra med sin kunskap och erfarenheter från andra arbetsplatser.

Läs även: Checklista när du hyr in konsulter

Hyr IT-konsult via Ada DigitalKan en IT-konsult vara lösningen på era utmaningar? Kontakta Ada Digital

Vi har lång erfarenhet inom IT och Tech och har ett stort nätverk av kvalitetssäkrade konsulter inom följande fokusområden:

 • Chefer och ledare
 • Produktägare och projektledare
 • Data och analys
 • UX
 • IT-säkerhet

Vi matchar era behov med rätt konsult. Snabbt.

Gör konsultförfråganRekommenderat för dig