Ada Digital firar EU Diversity Month 2023 - lyfter mångfald och inkludering inom IT

Lästid: 2 minuter

Ada Digital firar Diversity Month 2023

Så bygger vi broar med mångfald inom IT

Maj månad = Diversity Month. Det innebär att strålkastarljuset runt om i EU riktas mot vikten av mångfald och inkludering. På arbetsmarknaden och samhället i stort. Mångfald är utan tvekan en av de viktigaste aspekterna inom Tech- och IT-branschen idag. Därför är det en självklarhet för oss på Ada Digital att medverka. Häng med!

EU Diversity Month är ett initiativ från EU-kommissionen för uppmärksamma mångfald, inkludering och jämställdhet. Firandet sker genom att organisationer anordnar evenemang och aktiviteter för att uppmärksamma, utbilda och inspirera kring ämnet.

Årets tema handlar om att uppmuntra organisationer att ”bygga broar” med mångfald. Till sina anställda, affärspartner, leverantörer och den bredare allmänheten. Arrangörerna vill uppmana organisationer att ta en titt på hur det ser ut hos dem och undersöka om deras policyer för mångfald, inkludering och tillhörighet fungerar och uppfyller sina mål.

På Ada Digital deltar vi under #EUDiversityMonth genom att dela med oss av tips från våra egna medarbetare kring hur det är möjligt att främja inkluderande arbetsplatser och bygga broar genom mångfald vid IT-rekrytering.

EU-kommissionären Helena Dalli om Diversity Month 2023 och varför alla organisationer bör ta ställning för diversifierade arbetsplatser.

Källa: Europeiska mångfaldsmånaden 2023

Affärsvinster med mångfald

Sara Scheef, VD Ada Digital

Sedan start har vi på Ada Digital sett affärsvinster med att satsa på mångfald och inkludering vid rekrytering och konsultuthyrning inom Tech.

Därför utmanar vi dagligen rekryterande chefer i allt från kravprofil till val av slutkandidat. Vad vi ser är att chefer som har ett moget perspektiv på inkludering både får fler kandidater och löser utmanade rekryteringar inom IT och Tech snabbare än andra. Med gott resultat!

Självklart är vi inte ensamma om insikten. Idag är arbetslivsforskningen oerhört enig om vilka vinster som uppstår med olikheter i en arbetsgrupp. Såsom utvecklarteam, ledningsgrupper och styrelser. Bland annat rapporterar McKinsey & Co att bolag med etnisk och kulturell mångfald ger en prestationsökning på 36 % jämfört med genomsnittet av alla studerade organisationer. Dessutom visade deras studie att företag med jämn könsfördelning har 25 % högre sannolikhet att vara lönsamma än genomsnittet.

Olikheter tenderar nämligen att bredda gruppens beteenden, idéer och problemlösningsförmåga. Det är det som leder till innovation, som i sin tur förbättrar organisationens affär och lönsamhet. Det ser vi inte minst med vårt nystartade talangprogram Diversity4Tech – ett innovativt talangprogram inom IT och Tech som riktar sig till modiga företag som vill få in topptalanger och samtidigt främja mångfald och innovativa IT-team.

En undersökning från Ada Digital visar att IT-specialister ser mångfald som en viktig faktor för att ta fram morgondagens bästa digitala produkter.

Källa: Ada Digitals kandidatrapport Re:think Re:do

Digitala specialister efterfrågar mångfald

Frågar man jobbsökare i branschen är det tydligt att olikheter helt klart spelar roll för att lyckas i teamet.

I en undersökning från Glassdoor säger 76 % att mångfald är en viktig faktor när de överväger ett jobb. En siffra som ligger i linje med Ada Digitals kandidatrapport Re:think Re:do, där 70 % av de medverkande IT-specialisterna uppger att olika åldrar i teamet är den viktigaste framgångsfaktorn för att ta fram morgondagens digitala produkter. Även kollegor med olika drivkrafter och kompetenser värderas högt.

Därmed finns det alltså all anledning att rekrytera för mångfald inom IT och Tech.

På Ada Digital är vi eniga om att IT-branschen tyvärr fortfarande är en homogen ankdamm. Vi behöver mångfald för att lyckas ta fram nya digitala tjänster. 

Sara Scheef, VD Ada Digital

Fira Diversity Month 2023 med Ada Digital och ta del av tips och inspiration kring mångfald: Följ oss på InstagramFacebook och LinkedIn under hashtagen #EUDiversityMonth.

Utvalda lästips om mångfald!

Diversity Month 2023: Mångfaldiga och inkluderande arbetsplatser är innovativa arbetsplatserPå Ada Digital skriver vi löpande om mångfald och inkludering inom techbranschen. Här har vi i samband med Diversity Month 2023 samlat några av våra mest lästa artiklar. Klicka dig vidare och inspireras!

Rapport: Mångfald i teamet viktigt för IT-specialister
IT-team med blandade åldrar, kön och kompetenser har bäst förutsättningar att skapa morgondagens bästa digitala produkter. I alla fall om IT-specialisterna själva får säga sitt.

Trend: Cultural Diversity ökar innovation och kreativitet
Kulturell mångfald är en nygammal trend som tack vare remote arbete med diversifierade teams över landsgränser, digitalisering och ökad import gör korskulturell kommunikation allt viktigare.

Trend: Attrahera rätt kompetens med Diversity Branding
Det blir allt viktigare för jobbsökare att känna sig representerade när de söker jobb. I allt från tonen i platsannonsen till hemsidan och rekryteringsprocessen. Inte minst inom IT och Tech där jobbsökarna idag har råd att vara kräsna.

Mångfald = nyckeln till ökad cybersäkerhet
Cybersäkerhet är viktigare än någonsin, men det saknas 3,4 miljoner personer inom branschen. En ny rapport visar att mångfald kan vara lösningen.

Success Story: Så bygger Skandia framtidens utvecklingsteam genom Diversity4Tech
Skandia är först ut att hitta topptalanger inom IT genom Ada Digitals nya talangprogram Diversity4Tech. Resultatet? En ny stark grupp av framtida .NET-utvecklare – med olika bakgrund och perspektiv – som tillsammans ger energi till hela organisationen.

Rekommenderat för dig