Kompetensväxa för att konsultväxla

Lästid: 3 minuter

Konsultväxling – nästa steg för reskilling

Nya IT-trenden: Kompetensväxa för att konsultväxla

I en tid av ökande krav på IT-säkerhet och snabbare iterationer står CIO:er, CTO:er och linjechefer inför utmaningen att hantera personberoende kompetens och höga konsultkostnader. Men nu bubblar en ny global trend: intern up- och reskilling för att kunna konsultväxla. Johanna Rydberg, programansvarig för Diversity 4Tech, berättar hur du lyckas kompetensväxa för framtiden!

Att hyra in IT-konsulter är ett välbeprövat sätt att få in affärskritisk kompetens. Idag är det standard att delar av Tech-teamet består av konsulter.

Men med rådande lågkonjunktur får IT-chefer allt oftare krav på sig att skära ner på dyra konsultkostnader. Samtidigt som många vill minska personberoendet och istället bygga upp intern IT-kompetens.

Så för att framtidssäkra Tech-organisationen börjar nu allt fler företag strategiskt växa kompetensen inhouse. Genom att upskilla talanger och reskilla seniora IT-specialister till nya IT-roller. Denna trend, som exploderar i USA och England, har bland annat lyfts av företaget Hackajob. Men varför sker detta just nu? IT-branschen har ju länge varit konsultberoende?

IT-rekrytering allt svårare

Johanna Rydberg - kompetensväxa ör nästa trend Ada Digital
Johanna Rydberg, programansvarig
för Diversity 4Tech.

Det korta svaret är att det är väldigt kostsamt och många gånger nästintill omöjligt att rekrytera en senior specialist för att ersätta en senior konsult.

Kompetensbrist, behov av lokal arbetskraft och ett kanske lite kantstött employer brand är vanliga faktorer som sätter käppar i hjulet.

En annan utmaning är att IT-rekryteringar tar längre tid än förr. Få personer vill, eller vågar, byta jobb under en lågkonjunktur. Det märker vi inte minst på att snittiderna för rekrytering av digitala specialister ökar. Inom alla yrkeskategorier.

Samtidigt ser vi en ohållbar löneutveckling där lönekraven från IT-specialister kan vara svåra att tillmötesgå. Det är också vanligt med rekryteringar som inte går i mål trots många intervjuer och uppföljningar. Slutkandidaterna hoppar av ändå. Tid och engagemang från chefer och medarbete som engagerat sig går till spillo. Tid som de kunde lagt på annat som ger effekt!

Ovanpå det vet vi att kompetensbristen fortsatt ökar. Techbranschen förutspår att hela 18 000 nya specialister saknas årligen (utöver de som saknas idag!). Så sannolikt blir rekryteringen av tunga uppvaktade specialister inte lättare.

Fastvuxna konsulter

Så läget är helt klart tufft. Vilket leder till att många bolag idag står kvar med dyra, i prinicip fastvuxna konsulter, med affärskritisk kompetens. Som organisationen egentligen vill bygga upp och äga inhouse.

Det är därför dags att utmana sig själv som ledare och IT-organisationen. Och fokusera på det ni kan göra något åt. Som ger hög ROI: Kompetensväxa för att konsultväxla!

Säkra framtidens IT-kompetens med Ada Digital

Så kan vi hjälpa dig

Strategisk utveckling av intern kompetens

Trenden går mot att företag långsiktigt planerar sin talangutveckling genom att rekrytera juniora medarbetare som upskillas internt, eller seniora specialister som byter roll helt. Kort sagt: alla blir talanger.

Vissa bolag rekryterar in seniora utvecklare eller programmerare som sedan reskillas inom IT-säkerhet, där behoven på många håll ökar. Under upskilling-perioden kan befintliga konsulter stötta med att leda lärandet och lämnar sedan över när medarbetarna är redo.

Låter det komplicerat? Inte alls! Lösningen är närmare än du tror!

Kompetensväxa: Börja gräva där du står

Säkert har du redan idag ett skillat tekniskt IT-team? Som du vill ska utvecklas och växa? Så ett bra första steg är att frigöra tid och resurser för det.

Nästa steg är att onboarda nya talanger och specialister som kan reskillas och snabbt växa in i specialistroller. Med rätt kompetenspartner kan ni identifiera kandidater med de framtidsförmågor och learnability ni behöver och kombinera interna upskilling-aktiviteter med stöd från en extern IT-partner.

Denna strategi framtidssäkrar inte bara era IT-förmågor och skapar lojalitet hos befintliga medarbetare. Utan hjälper också till att rekrytera nya talanger som kompletterar era satsningar. Samtidigt som ni minskar beroendet av externa konsulter. Resultatet? Snabbare utveckling av bättre produkter och tjänster till era kunder.

Våga satsa på framtidsförmågor

Skandia rekryterade och upskillade talanger via Diversity4Tech. Talanger som skapat ny energi till hela organiastionen.

Några som lyckats med detta här i Sverige är Skandia. Via talangprogrammet Diversity4Tech har de hittat framtidsförmågor samtidigt som de kompetensväxer internt.

”Nothing is constant but change” är fortfarande sanning. Särskilt med dagens snabba utveckling inom AI, nya regelverk och ökade cybersäkerhetshot.

Så trenden är tydlig: Framtidssäkra genom att bygga kompetensen internt. Ta hjälp av befintliga konsulter och nya talanger, men glöm inte att upskilla era nuvarande tech-specialister. Då säkerställer ni en organisk tillväxt med individer som inte bara följer med i utvecklingen, utan även driver den framåt tillsammans med er!

Lästips: 3 av 4 IT-specialister ser affärsvinster med juniora kollegor

Redo att kompetensväxa och möta framtiden?

Den här trenden passar oss på Ada Digital som hand i handsken. Så hör av dig! Som din kompetenspartner vågar vi utmana och hjälpa er att lyfta blicken. Vi identifierar både framtidsförmågor, rekryterar in talanger, specialister och chefer samt kompletterar med konsulter där det behövs.

Är du redo att möta framtiden? Bra! Hör av dig så tar vi nästa steg ihop! 😉

Kontakta oss idag!

Rekommenderat för dig